Sreća u zalogaju: Makaroni

VJEROJATNO je malo onih koji se nikad nisu susreli sa makaronima, a još manje onih koji ih nisu zavoljeli na prvi pogled. Ova delicija koja doslovno stane u zalogaj oduševit će spektrom svojih boja i okusa koji nadilaze svaku maštu. Iako se smatra francuskom delicijom izvorno je nastala u Italiji, a u Francusku su je prenjeli kuhari koje je sa sobom dovela Catharina de Medici nakon što se 1533. udala za Henrika II. Makaroni kakve poznajemo danas zvali su se "Gerbet" ili "Pariški makaron" i kreacija su Pierra Desfontainesa iz francuske slastičarnice Lauderee. Nije im odolio ni slavni Kenzo koji je u njima pronašao inspiraciju za clutch torbicu iz kolekcije S/S 2011. Ako vaši džepovi nisu dovoljno duboki za ove modne makarone donosimo vam recept za malo manje modne ali jednako neodoljive makarone kojima ćete razveseliti svoje nepce ali i frendice koje svrate na popodnevnu kavicu.

Sastojci

2 bjelanjka
80 g što sitnije mljevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g sitnog kristal šećera
Prehrambena boja po želji ili malo kakaa
 
Priprema

Bjelanjke izvadite iz frižidera 2-3 sata prije pripreme. Bademe blanširajte, ogulite i dvaput sameljite u fini prah. Zajedno prosijte šećer u prahu i bademe. Miksajte bjelajke i kada se smjesa počme pjeniti u tri navrata dodajte kristal šećer i mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umješajte smjesu badema i šećera u prahu sa bjelanjcima i mješajte dok se ne poveže u jednoličnu masu koja ne mije biti previše čvrsta. Makarone možete ostaviti prirodne ili ih obojati prehrambenom bojom. Smjesu premjestite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom promjera 2cm i oblikujte krugove na plehu koji ste prije toga obložili papirom za pečenje. Ostavite mali razmak između kolačića jer se u pečenju malo rašire. Ostavite ih da se suše na zraku 30-60 minuta. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva i pecite 13-15 minuta. Napunite ih filom po želji i uživajte!

Naša preporuka za punjenje je "ganache" koji može biti od bijele ili tamne čokolade. 200 ml vrhnja za šlag stavite da za kuha i u njega natrgate 200g čokolade po želji (tamna ili bijela) i mješate dok se čokolada ne otopi, a smjesa postane jednolična. U smjesu možete dodati ekstrakt po želji, malo limunove ili narančine korice, liker koji volite... Pustite smjesu da se ohladi dok ne bude dovoljno čvrsta za punjenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.