Rouge preporuka za ljeto: Knjige koje će vas potaknuti na promjenu

Foto: Instagram, Promo

TIJEKOM protekla dva mjeseca dali smo sve od sebe kako bismo vam preporučili najbolje štivo za plažu. 

Većinom smo se usredotočili na lakše knjige žanrovskog tipa. Kad je vruće, uputno je ne naprezati mozak previše. No ljeto je, osim za tulumarenje i opuštanje, idealno vrijeme za promjene. Godišnji odmori pružaju nam vrijeme za malo razmišljanja o svojem životu i kako ga poboljšati. Evo nekoliko naslova koji će vas stimulirati i potaknuti da život promijenite nabolje.

Razotkrivanje – Andre Agassi

Nogometno prvenstvo sport je stavilo u prvi plan, zapravo iznad svih planova. Utjecaj sporta na sve društvene razine nikada nije bio veći, a mi se pitamo što možemo naučiti iz toga. Nažalost, nogometne zvijezde, čini se, nemaju puno toga pametnoga za reći, ali zato je upravo objavljena vrhunska autobiografija sportaša koji itekako ima. Malo tko ne zna za Agassija, a ovo je prilika da iz prve ruke saznate što se mota po glavi jednog velikana svjetske razine. Drame koje gledamo na terenu u glavi sportaša imaju jednu sasvim drugu dimenziju, a Agassi to opisuje zavidnom jasnoćom. Treba li vam poticaj, ova knjiga ga pruža u velikim količinama. 

Profinjeno umijeće stava j**e mi se – Mark Manson

Iako dijele prezime, autor ovog naslova nema nikakve veze s notornim Charlesom. I to je dobro. Izdavač knjige na neki se način specijalizirao za tematiku koja proučava pristup životu u kojem treba malo olabaviti i opustiti se – uz koju sočnu psovku. Knjiga je u SAD-u već dulje veliki hit, ali svako geografsko područje ima svoj mentalitet. U nas se uglavnom stvari shvaćaju pogrešno te smo dvojili uvrstiti ovaj naslov ili ne. Naime, pogledate li malo razmišljanja po društvenim mrežama ili drugdje na internetu, reklo bi se da smo majstori u življenju ovog profinjenog svjetonazora. No, isto tako, čini se da nas uzbuđuje i najmanja besmislena sitnica pa dolazi do kratkog spoja. U svakom slučaju, fora je staviti koji citat na Instagram jer dobijete puno instant-lajkova. Za one mudrije, ova knjiga sadrži mnogo više.

Dizajniraj svoj život – Dave Evans, Bill Burnett

Rijetko se dogodi da knjigu o poticanju osobnih promjena napišu profesori s fakulteta. U ovom slučaju, dvojac s prestižnog Stanforda udružio je snage te stvorio impresivan vodič pomoću kojeg možete ostvariti puno više nego što mislite. Kao pravi znanstvenici, oni su osmislili korake i metode, ali su ih, prije nego što su ih pustili u javnost, i iskušali u praksi. Iako se ti alati mogu primijeniti na sva područja života, posebno su učinkoviti ako želite otkriti u čemu ste zaista uspješni te pronaći posao iz snova i – dobro zarađivati. Vrlo inteligentno i korisno štivo koje će se posebno svidjeti onima punim skepse.

Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan – Gabrielle Giordano

Knjiga o kojoj smo već nekoliko puta pisali jer je uistinu i više nego zanimljiva. Kao prvo, ovo je roman, a ne vodič. Kao drugo, u njemu ima više stvari koje će vas odvesti u pravom smjeru nego u tri vodiča. Glavna junakinja postigla je ono čemu većina tek teži: materijalno je situirana, ima odličan posao, dobar brak i sjajnog klinca. No puna je nemira koji ne uspijeva definirati, a kamoli se njime pozabaviti. U priču ulazi jedan fini gospodin koji je ekspert upravo za takve stvari. Njih se dvoje udružuju kako bi nesretnu Parižanku ispunili srećom i zadovoljstvom – uz puno humora i na dugi rok. Pisana živahnim stilom, ova je knjiga poseban dar za istraživače sreće. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.