Rouge preporuka: Obiteljska priča koja oduzima dah

Foto: Instagram, Promo

JESENAS su naše knjižare oduševile čitateljice (i pokojeg čitatelja) koje su "Sedam sestara", raskošnu obiteljsku sagu talentirane irske spisateljice Lucinde Riley, dotada mogle pratiti samo u susjednim izdanjima, a o uspješnosti prvog istoimenog romana u serijalu svjedoči činjenica da će nas od drugoga i ostalih nastavaka dijeliti sve kraće razdoblje, stoga nas do kraja godine očekuju čak tri nove sestre.

Nakon Maje i živopisnoga zlatnog doba Rija de Janeira bilo je uzbudljivo zamišljati kamo će nas odvesti sljedeća sestra - Ally. Naime, za one koji nisu pročitali "Sedam sestara", okvir priče glasi ovako: šest odraslih sestara posvojenih s različitih strana svijeta okuplja se po smrti voljenoga posvojitelja, zagonetnog Pa Salta uz koga su odrasle u bajkovitome dvorcu Atlantidi na obali Ženevskoga jezera, gdje dobivaju trag o svojem pravom podrijetlu.

"Olujna sestra" - arapski broj dva na koricama i crvenokosa djevojka u kontrastu s predivnim polarnim svjetlom. No kamo nas to odvodi sljedeća priča?

Ni manje ni više nego u Norvešku, gdje ćemo vidjeti da za složenu ali toplu obiteljsku priču i prirodne ljepote koje oduzimaju dah nisu potrebni isključivo tropski predjeli ni mediteransko sunce kakvima nas časti prva priča, odnosno započinje druga. Druga junakinja Ally vodi nas u nekadašnju prijestolnicu Kristianiju i slijedi trag nevidljivoga glasa koji je pripadao tužnoj protagonistici jednoga od najpoznatijih književnih ostvaraja pretvorenih u glazbeno-scensko djelo - "Peer Gynt".

"Olujna sestra" potvrđuje zašto je autorica omiljena među publikom - zato što ne piše u rukavicama i ne boji se svoje junakinje prikazati u što stvarnijem svjetlu, u kojem će se prepoznati mnoge današnje žene. Njezine su junakinje zaista od krvi i mesa i dok nam Maja u prvoj knjizi otkriva strašnu pogrešku koju je učinila u mladosti, Ally - nepokolebljiva, samostalna i nimalo povodljiva - pokazuje da nipošto nije otporna na zaljubljivanje, kao ni na patnju i srcobolju koje ono često donosi.

Zahvaljujući mitološkoj pozadini koju autorica spretno upliće u romane Ally se ubrzo vraća samačkom životu - lišena novopečene ljubavi i najveće životne strasti, jedrenja - i odlučuje istražiti svoje podrijetlo na temelju tragova koje joj je ostavio Pa Salt.

Tako dolazimo do Anne Landvik, seoske djevojke anđeoskog glasa koja nije ni sanjala o životu izvan svojega seoceta, no spletom okolnosti odlazi na glazbeno obrazovanje u Kristianiju i ondje upoznaje Edvarda Griega, slavnog skladatelja poznatog po uglazbljivanju norveških narodnih spjevova kao što je "Peer Gynt", nastalog iz pera još jednog norveškog velikana Henrika Ibsena.

Osim visokih umjetničkih krugova, Annu ondje dočekuje ljubav, ali i tuga i razočaranje, a njezina će priča nesumnjivo ostaviti dubok trag na čitateljima.

Zajednička crta sadašnje i prošle priče jest ta da su vrlo snažne i dirljive. Roman je to ponajprije o jakim ženama koje se moraju hrabro suočiti sa životom unatoč teškim udarcima koje im opetovano zadaje. Priča je to o ustrajnosti, ljubavi, obiteljskim tajnama, iznevjerenosti i novoj nadi koja će vas tjerati da okrećete stranice kako biste doznali što se dogodilo Anni, u kakvom je odnosu s Ally te zašto je dana na posvajanje.

Također, kako prošlost u knjizi obuhvaća razdoblja dvaju svjetskih ratova, nezaobilazan je motiv stradanja, a autorica na vrlo skromnom broju stranica dočarava svu bol i razornost tih događaja koje je određenim autorima teško prenijeti i na stotinama stranica.

Ukratko, volite li romane koji vrve intrigama i obiteljskim tajnama s podjednakom dozom snažnih i prevrtljivih likova te duboko životnim pričama, svakako posegnite za "Olujnom sestrom" - ali i onima nakon nje.

Šuška se da ćemo "Sestru iz sjene" moći ponijeti na godišnji odmor…



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.