Rouge preporuka: Nepoznata ljubav velikog američkog pisca

Foto: Nicole Wolf/Unsplash, Promo

ERNEST Hemingway danas je legenda književnog svijeta i neprežaljeni pisac klasika, no svojedobno je uživao u brojnim ljubavima koje su ga na kraju i obilježile. Jedna od njih je i Martha Gellhorn, njegova treća žena i glavni lik knjige Ernest i ja sjajne spisateljice Paule McClain, koja je u stilu povijesne fikcije opisala njihovu ljubav od početka pa sve do tragičnog svršetka. 

Zašto je Hemingwayeva ljubav zanimljiva današnjim čitateljima? Stoga što je autor pisao brutalne pripovijesti bez patetike i postao jedan od glavnih predvodnika „macho” književnosti u kojoj se likovi izlažu situacijama opasnim po život, a u svrhu upoznavanja samih sebe. Kada mladić želi postati muškarac, u njegovim ćete rukama pronaći knjige Ernesta Hemingwaya. Ernestovi romani i priče mogu se svrstati pod samopomoć u kategoriji Kako ne biti kukavica.

Martha je samostalna, inteligentna žena koja obožava putovati otkad zna za sebe, a između bijega od doma, putovanja Europom, očeve smrti te odlaska u Madrid u središte rata koji se zahuktava, upoznaje Ernesta Hemingwaya. Njihov je odnos u početku isključivo prijateljski, Ernest se brine o njoj na sebi svojstven način, a sve do jedne večeri u Madridu u vrijeme napada bombardera Francisca Franca nije ni razmišljala o njemu kao nekome u koga bi se mogla zaljubiti. Do tada je upoznala sve njegove prijatelje, doputovala za njim iz SAD-a u Španjolsku, a nakon što njihova ljubav krene prema vezi, stvari se vrtoglavo počinju mijenjati. 

Martha i Ernest su pisci, s tim da je Martha iza sebe imala već jedan propali roman te pokušava dokazati svijetu kako mu ima što za reći. Paralelno s tim, Hemingway već postaje legenda u svojim krugovima i na život gleda potpuno drugim očima. Ostavlja svoju ženu Pauline i malo nakon što je njihov razvod finaliziran ženi se za Marthu, ženu koja postaje jednom od najvažnijih dopisnica iz ratom pogođene Europe početkom prošlog stoljeća. Nakon što Hemingway objavi knjigu Kome zvono zvoni, više nisu jednaki i tu njihova veza počinje propadati. Martha u tom trenutku mora odabrati hoće li biti supruga poznatog pisca ili će ići svojim putem bez njega i postati spisateljica, što joj je i bio cilj kada su se njih dvoje upoznali. Umjetnički ego stoji na putu svake ljubavi, čini se...

Knjiga Ernest i ja prožeta je atmosferom ratom pogođene Španjolske i emocijama koje se rađaju između Marthe i Hemingwaya. Paula McClain odlično je dočarala svaki njihov razgovor, odnose s ljudima te odluke koje u tom trenutku moraju donositi. Ono što je istaknuto jest činjenica da su sve povijesne informacije istinite, a dijalozima spisateljice McClain ta je povijest dobila novu dimenziju koju ćete obožavati. Sjajno napisan roman o paru čiju ćete vezu još dugo guglati i interesirati se kako je sve izgledalo na početku Drugog svjetskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.