Moć žene: O ovim snažnim ženama morate znati više

Foto: Instagram, Promo
 
KADA smo krenuli istraživati novije romane u kojima su junakinje snažne i neovisne, začudili smo se koliko je ponuda bogata. Pričali smo sa čitateljima, izdavačima i knjižarima te na kraju ostali preplavljeni bogatstvom izbora. To nam je dalo ideju da složimo listu naslova koja neće biti previše očita te izaberemo neke koje možda niste pročitali, a trebali biste. Pročešljali smo i različite žanrove pa ćete na našoj listi pronaći: obiteljske sage, urnebesne avanture, stvarne povijesne junakinje, chick-lit krimiće (to postoji?) te knjigu po kojoj je snimljena jedna od, trenutačno, najpopularnijih televizijskih serija. Ovdje nećemo ulaziti u feminističke rasprave o tome što žene čini moćnima – radije ćemo vam ukazati na nekoliko izvrsnih knjiga u kojima junakinje mijenjaju svijet: neke manje, neke više, ali svaka na svoj način.
 
1. Genijalna prijateljica – Elena Ferrante
 
Koliko je genijalna prijateljica iz naslova knjige, toliko je genijalna i autorica Elena Ferrante. Apsolutni fenomen u izdavaštvu, i ako volite dobre knjige ne morate čitati dalje članak – uzmite ovaj dragulj u ruke i započnite odmah. Nakon toga, vratite se i pogledajte ostale preporuke. Ovo je prvi dio serijala i prava je meditacija o prijateljstvu dvije žene koje su odrastale u predgrađu Napulja 50-ih godina prošlog stoljeća. Iako je okružje siromašno, roman je bogat detaljima te ističe koliko je bitno da se imate na koga osloniti u životu. Izdavač nam je šapnuo da drugi dio serijala izlazi u lipnju ove godine. Jedva čekamo! 
 
 
2. Djevojka koja je spasila švedskog kralja – Jonas Jonasson
 
Jonasson je poseban autor. Poznat po svojem prvijencu „Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao“, u svakom romanu on stvara likove koji ulaze u legendu. U ovoj knjizi pratimo junakinju Nombeko koja se, na svakom koraku, spremno suočava sa svojom sudbinom – ali je i mijenja iz korijena. Rođena u siromaštvu i bez perspektive, Nombeko uzima stvari u svoje ruke: sama uči čitati, pisati i rješavati prilično kompleksne matematičke zadatke. Ona nikad ne odustaje te se upušta u nevjerojatno bizarne avanture. Recimo samo da one uključuju dvije atomske bombe i spašavanje jednog kralja od atentata. I, da ne zaboravimo, roman je urnebesno smiješan.
 
 
3. Sisi – Allison Pataki
 
Pokušali smo izbjeći biografske romane o povijesnim ličnostima, ali ovaj jednostavno nismo mogli zaobići. Povijest je puna nepravdi i predrasuda, ali može nas poučiti o ženama koje se nisu prepuštale sudbini. „Nepoznata i dirljiva priča o austrougarskoj carici Elizabeti, princezi Diani svojega vremena. Elizabetu – koju su od dragosti svi nazivali Sisi – udanu za cara Franju Josipa, narod je obožavao i proglasio je svojom vilinskom kraljicom, ali iza tog vanjskog blještavila skrivala se mudra i nesretna žena. Sredinom 19. stoljeća bečkim dvoranama palače Hofburg nije odjekivao samo zvuk carskih valcera i točenja šampanjca već se njima provlače i kušnje, suparništva i okrutne intrige.“
 
 
4. Najsretnija cura na svijetu – Jessica Knoll 
 
Jedan chick-lit misterij koji obiluje preokretima koje ne biste očekivali od ovog tipa romana, a istražuje nepodnošljiv pritisak koji osjećaju mnoge moderne žene. To je taj poznati pritisak da „moraju imati sve“. Roman je zabavan i čita se s lakoćom iako nam predstavlja junakinju čija neuvijenost, uz okrutnu ambiciju, skriva skandaloznu istinu, ali i srce veće nego što se naslućuje na prvi pogled. Otkupljena su prava na ekranizaciju, a jedna od producentica filma je i slavna glumica Reese Whiterspoon. U medijima su knjigu opisali ovako: „Najsretnija cura na svijetu ultimativni je kritički priručnik za ženstvenost novog milenija.” Nemamo što za dodati osim da je obavezno morate pročitati.
 
 
5. Male laži – Liane Moriarty
 
Liane Moriarty jedna je od naših omiljenih autorica. U ovom romanu, čija ekranizacija se upravo prikazuje na HBO-u (i izvrsna je!), autorica nas vodi u mali gradić u kojem su svi na neki način povezani – i to više nego što se čini na prvi pogled. Različite žene, različite majke i njihovi životi – koje pratimo prije, za vrijeme i poslije strašnog ubojstva koje je zadesilo mirnu zajednicu – uistinu su fascinantni. Zastrašujuće je (ali i zadivljujuće) vidjeti koliko brzo samo nekoliko žena može stvoriti promjene koje će imati neslućene posljedice. Uz to, veliki je užitak pratiti sudbine obitelji i otkrivati njihove tajne te svjedočiti stvaranju duboke povezanosti osoba koje se u drugim okolnostima ne bi uopće poznavale. Osim ovog, pročitajte i prvi roman Moriarty, „Suprugova tajna“ –  vjerujte nam, jednako je fascinantan.
 
 
Dodatna lista za entuzijaste (a znamo da ste to i vi):
 
Djevojka sa svim darovima – M.R. Carey
 
U traganju za Alaskom – John Green
 
Maestra – Lisa Hilton
 
Sezona borovnica – Mary Simes
 
Nesavršeni – Cecelia Ahern.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.