Gucci na udaru kritika zbog vrijeđanja indijske kulture

Foto: Instagram, Twitter

POZNATI luksuzni brend Gucci našao se u središtu skandala. 

Ovaj put razlog je vrijeđanje indijske kulture, odnosno Sika, pripadnika sikizma, jedne od indijskih religija. Naime, brend je u jednom američkom lancu trgovina prodavao turbane za 790 dolara koji su služili kao modni dodaci. 

Vidjevši to, odmah se oglasio poznati indijski putopisac Harjinder Singh Kukreja te poručio: "Dragi Gucci, turbani sika nisu trendi modni dodatak za bijele modele već dio vjere za sike. Vaši modeli koriste turbane kao kape dok ih sike uredno vežu dio po dio. Korištenje lažnih turbana sika je gore nego prodavanje lažnih Gucci proizvoda."

Nakon njega, oglasila se i koalicija sika u New Yorku: "Turban nije modni dodatak za prodaju, tu je dio vjere koji milijuni sika gledaju kao svetinju. Mnogi smatraju ovu kulturno prisvajanje neprikladnim jer oni koji nose turban zbog mode ne cijene njegovu duboku religijsku značajnost."

Ove korisnike Twittera podržali su mnogi Indijci koji smatraju da vjerskim obilježjima nije mjesto u svijetu mode. 

Inače, poznati se brend već nekoliko puta našao na udaru kritika zbog neprikladnosti ili nepoštivanja drugih kultura, međutim čini se da su se odlučili voditi geslom "i loša reklama je reklama" jer se još uvijek nisu oglasili po pitanju ovog slučaja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.