Foto: Josipa Uzelac, Ilustracija Index
PROLJEĆE je vrijeme kada odlazak na tržnicu znači poglede na tek izniknule mlade plodove. Mladi bob, grašak, mrkva i šparoge mame nas svojim jarkim bojama i svježinom. Jedan od najjednostavnijih načina na koji možda najljepše možemo osjetiti puninu okusa i iskoristiti sav vitaminski potencijal su juhe. Za pripremu vam, osim lonca i malog kućnog štapnog miksera, zapravo i ne treba ništa više...
U prokuhanu i zasoljenu vodu dodajte mladi grašak i kuhajte po potrebi tridesetak minuta. Kada je grašak već skoro gotov izdvojite oko trećine i izmiksajte. Vratite smjesu s preostalim graškom pa ako ste zadovoljni s gustoćom same juhe začinite sa svježim koprom, te soli i papar. Na kraju još možete dodati malo maslinovog ulja ili jogurt.
2,5 l. Vode
1 kg graška
Vezica kopra
Sol
Papar
Juha od mrkve
Glavicu luka sitno nasjeckamo te prepržimo na malo maslinova ulja. Kada smo ga zažutili dodamo i nasjeckani češnjak te na kraju stavljamo i mrkvu koju smo isjekli na komadiće. Kuhamo u povrtnom temeljcu jedno pola sata. Na kraju sve izmiksamo. Uz juhu od mrkve odlično pašu i začini poput kurkume ili curry.
1 kg mrkve
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
O,5 k povrtnog temeljca
Maslinovo ulje
Sol
Juha od šparoga
Možda najbrža što se pripreme tiče ali zato neponovljivog okusa i teksture. Kratko prepržimo malo luka te nakon toga dodajemo šparoge te još sve zajedno kuhamo par minuta. Takvo kratko kuhanje sasvim je dovoljno jer time čuvamo okuse , boje i najvažnije vitamine. Temeljac u kojemu kuhamo može biti ili povrtni ili pileći. Kratko izmiksamo a po želji možemo dodati malo domaćeg vrhnja.