Svi ga obožavamo, no koje su loše strane Facebooka?

Foto: Shutterstock

FACEBOOK je svojom pojavom itekako promijenio društvene živote svojih korisnika, ali na gore. Pa nismo u krivu kada kažemo da je Facebook društvena mreža koja nas čini sve ljubomornijim i nedruštvenijim bićima te nas potiče da se osjećamo manje vrijednima.

1. Ljubomora

Facebook dokazano izaziva svađe i povećava ljubomoru među partnerima. Zašto ti je bivša na listi prijatelja, tko je ona što ti lajka svaki status itd. Žene dvaput više špijuniraju statuse svojih partnera od muškaraca. Zato prije započinjanja svađe razmisli da sigurno postoje i neke tvoje aktivnosti koje mogu razljutiti tvog partnera te pokušaj iskrenim razgovorom s njim odrediti pravila virtualnog ponašanja, koja će vrijediti za oboje. Ili prestani toliko čačkati po njegovom profilu. Ionako je mnogo bitnije ono što on radi za tebe u stvarnom životu.

2. Usamljenost

Čak trećina ljudi provede više vremena na dan dopisujući se preko interneta, nego u stvarnom druženju s prijateljima. Kako raste broj virtualnih prijatelja, smanjuje se broj onih stvarnih, jer nam je jednostavnije poslati poruku, nego sjesti na kavu. Ako ti se to počelo događati, sjeti se da nikakva poruka u inboxu, lajk ili komentar ne može nadoknaditi poljubac, zagrljaj ili donijeti toplu juhu kada si bolesna.

3. Osjećaj manje vrijednosti

Svakodnevnim pregledavanjem tuđih profila, posebice slika, počinjemo razmišljati o tome kako su svi oko nas sretniji i žive „život iz snova“. A istina je bitno drugačija, a to je da svi imamo probleme, ali ih jednako tako svi pokušavamo sakriti od drugih. Zato u javnosti pokazujemo samo dobre stvari. Pa prije nego pomisliš kako je neka tvoja poznanica sretnija od tebe, jer ima 150 lajkova na najčešće fotošopiranoj fotki, sjeti se da osmijeh može biti i lažan te da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine na prvu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.