Šef radoholičar: Blagoslov za karijeru ili smrt za privatan život

SVI imamo svoje ovisnosti - nekima su to cipele, drugima kava i cigarete, a trećima (obično šefovima) to je posao. Ponekad to zna predstavljati sasvim neugodnu situaciju, pogotovo ako ti nisi jedna od "marljivijih pčelica" u uredu. Ako uspiješ preživjeti takav režim rada, imati šefa radoholičara može biti vrlo stimulirajuće iskustvo koje će ti omogućiti brzo penjanje ljestvicom uspjeha.

"To je trebalo biti obavljeno jučer" način rada

S dolaskom na novu poziciju lako si je odrediti ciljeve koje želiš postići, a i radni tempo za koji misliš da će ti najbolje odgovarati. No nakon određenog vremena shvaćaš da to ne ide tako kako si zamislila jer tvoj šef ima "to je trebalo biti obavljeno još jučer" način razmišljanja kojim ti stvara ogroman pritisak. Ako osjećaš preopterećenje, trebala bi napraviti korak unazad i promisliti koje stvari možeš tolerirati, a koje ne možeš. Radiš li do sitnih noćnih sati zato što želiš ili zato što moraš? Ometa li ti posao normalan privatni život? Ali nemoj zaboraviti zašto radiš to što radiš - je li u pitanju skorašnje promaknuće pa moraš davati 110 posto od sebe kako bi se dokazala? Teško je odrediti granice na radnome mjestu jer puno toga zavisi o tipu posla kojim se baviš, a i o tebi samoj. Povremeni noćni rad uobičajen je gotovo kao i ispijanje kave tijekom radnog vremena. Zabrinjavajuća je situacija jedino ako se svako malo nađeš s jedva dignutim očnim kapcima par sati prije nego što trebaš krenuti na posao, a znaš da te isti taj dan čeka ista količina posla.

Postavljanje granica

U trenutku kad shvatiš da tvoj posao ozbiljno ugrožava tvoje slobodno vrijeme, slobodno se obrati šefu koji ne može čitati tvoje misli pa tako ni znati što tebi predstavlja problem. Imaj na umu da je radoholičarima vrijeme jako bitno pa se potrudi da ga ne trošiš uzalud. Stoga, dobro razmisli koje ćeš mu činjenice servirati i na koji ćeš mu se način obratiti. Važno je pripremiti i moguća rješenja problema koji te muče.

Punom brzinom naprijed

Nakon takvog razgovora potrebno je dokazati da zacrtani posao možeš napraviti i na svoj način, odnosno svojim tempom. Nakon što uđeš u ured, pobrini se da posao bude gotov do kraja radnog vremena, a nedostaje li ti motivacije - sjeti se slobodnih večeri koje su pred tobom i koje ćeš moći iskoristiti samo za sebe i svoje potrebe. Dokaži da tvoj raspored ne rezultira manje produktivnim rezultatima.

Drži se svojih načela

Nakon što si jasno postavila svoje granice (slobodne večeri i vikend), krucijalno je poduzeti potrebne korake u slučaju da ti se opet ponovi isto. Šefovi ne gledaju na tvoje vrijeme jer ih to niti ne zanima, niti za to imaju osjećaj. Tjerat će te da radiš onoliko koliko ti to dopustiš - radoholičari često misle da su svi više-manje poput njih i da ogromna količina posla ne smeta nikome kao što ne smeta ni njima. Opće je poznata činjenica da ljudi savršen radni elan mogu održavati svega nekoliko sati na dan, a kao rezultat toga često imamo nedovršene projekte ili pak dovršene, ali ne onako kako bismo željeli. Vrlo je vjerojatno da ćeš zbog toga osjetiti tuđi gnjev na vlastitoj koži, no to je opet odlična prilika za malo razgovora "jedan na jedan".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.