Pitaj Olju: Očuvanje eko proizvoda

Foto: Ilustracija Index

O HRANI brinemo tijekom cijelog života, a našu pozornost s vremenom okupiraju različite činjenice. Potreba za hranom temeljni je nagon svih ljudi na bilo kojem djeliću zemlje. Dok jedni brinu o količini hrane tj. potrebi da je svakodnevno imaju, drugi su u brigama zbog velikih količina koje unose u organizam .

Ako živi organizam duže vrijeme ne unosi neophodne hranjive tvari uslijediti će trošenje osobnih rezervi, ukoliko one postoje, i tako sve do potpune iscrpljenosti.

Sustavno pretjerivanje  u unosu količina većih od potreba organizma dovodi do  pretilosti koja je jedan od faktor nastanka brojnih bolesti čiji ishod može biti loš.

Danas se ističe pojačana pažnja kada se odabire hrana za svakodnevno konzumiranje i to :

1. Utjecaj tehnoloških procesa očuvanja i proizvodnje hrane na ljudsko zdravlje (posebno dodaci prehrani)

2. Mikrobiološke promjene na namirnicama

Namirnice koje su na tržnicama i policama u svježem obliku podložne su promjenama iz sata u sat. Za te promjene su zaslužne bakterije, kvasci, gljivice i plijesan. Njihov prirodni proces u najvećoj mjeri ovisi o vanjskim faktorima. Vlažnost, toplina, prozračnost, vrijeme  čuvanja  kao i ph sredine... Treba napomenuti kako trovanje hranom i kvarenje hrane ne uzrokuju isti mikroorganizmi. Manji broj mikroorganizama uzrok je trovanja hranom, dok je broj onih koji dovode do kvarenja vrlo visok.

Brojne gram-negativne i gram-pozitivne bakterije (anaerobne i aerobne) mogu se nastaniti na gotovo svim namirnicama ukoliko su povoljni uvjeti za njihovo bujanje i ukoliko se ne zaustavi aktivnost.

Možemo reći kako je gotovo idealno vrijeme za povećan oprez pri odabiru svježih namirnica!

Najvažniji faktori koji utječu na razvoj mikroorganizama na hrani su:

- temperatura skladištenja

- vlažnost zraka

- prisustvo kisika  pri čuvanju i ph sredine

VAŽNO JE provjeriti porijeklo namirnica, dobro ih oprati i ocijediti prije skladištenja na hladno mjesto gdje ih možemo očuvati ovisno o vrsti namirnice i uvjetima skladištenja. Vakumiranje znatno produžuje ispravnost namirnica!

Mikrobiološki patogeni nisu jedini zagađivači, ali se promjene uvjetovanje mikroorganizmima prepoznaju promjenom boje i izgleda namirnice. Pojedini kemijski sastojci mogu se naći u namirnicama, a u nju dospijevaju vodom zrakom ili su pak u zemlji gdje se biljka uzgaja. Nažalost toksične metale PCB i dioksin možemo ustanoviti samo laboratorijskim analizama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji obaveza potrošača je analiza tijekom procesa prerade. Ovo je naročito važno kada su u pitanju namirnice animalnog podrijetla (mlijeko i mesne prerađevine). Zbog ovakvih analiza industrijski prerađeni proizvod može biti i sigurniji od onoga koji te analize nema.

Nažalost povrće, voće i drugi neindustrijski proizvodi se ne analiziraju čak niti na pesticide.

Zahvaljujući modernim tehnološkim metodama moguća je proizvodnja hrane bez zagađivanja (konzerviranje ultrazvukom, ionizirajućim zracima, prirodnim antimikrobnim sredstvima, primjenom visokog hidrostatskog pritiska...)

Ozbiljni eko proizvođači redovito kontroliraju tlo, zrak i hranu čuvaju u hladnjačama sa smanjenim količinama kisika.
 

Imate li pitanja vezanih uz očuvanje hrane, pošaljite mail na rouge@index.hr!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.