Mrlje, ožiljci, crvenilo... Kako se riješiti neugodnih posljedica prištića?

Foto: Shutterstock

SAVJETI o prištićima, aknama i miteserima su česti, ali one posljedice što ostaju za njima rijetko se spominju. Zvuče li i tebi flekice, ožiljci i crvenilo poznato? Riješila si se prištića (ili se pokoji pojavi samo povremeno), ali ne možeš se riješiti flekica i ožiljaka?

Cure tamnije puti posebno su opterećene ovim tegobama, ali sve patimo od tih izdajničkih znakova. Hiperpigmentacije koje se pojavljuju posljedica su upale kože i uz to vezane prevelike produkcije melanina. Može ih se izbjeći jedino ako se prevenira sama upala, ali se mogu umanjiti posljedice i ubrzati oporavak kože. Možeš koristiti sljedeće postupke i proizvode, zasebno ili u kombinaciji:

Retinoidi – često se propisuju za liječenje samih akni, no pomažu i kod izbjeljivanja hiperpigmentacija. S retinoidima valja biti oprezan, jer pri velikoj i neprimjerenoj konzumaciji imaju nuspojave.

Vitamin C – ima svojstva antioksidansa, koji će pomoći smanjiti sintezu melanina. Osim toga ima i protuupalna svojstva pa može pomoći u sprječavanju daljnjih prištića.

Voćne kiseline
- nalaze se u mnogim preparatima za njegu kože. Možeš ih koristiti kao dio pilinga ili čišćenja lica svakog dana. S vremenom će ti pomoći izblijedjeti flekice.

Kemijski piling
– površinski kemijski piling koji se vrši alfa hidroksilnim kiselinama iznimno je učinkovita metoda uklanjanja flekica i ožiljaka od akni. Ovu metodu, za razliku od drugih, možda je najbolje ne koristiti kod kuće, već kod stručnjaka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.