Idealiziranjem partnera činiš štetu svojoj vezi

Foto: Mango

POSTOJI velika razlika između ljubavi i idealiziranja.

A jedno je istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Social and Personal Relationships, otkrilo kako možda i nije tako pametna odluka stavljati partnera na pijedestal.
 
Kad se netko osjeća previše idealiziran od strane svog partnera, njegovo zadovoljstvo vezom pati, zaključili su istraživači. Istraživanje se sastojalo od tri zasebna istraživanja.
 
Prvo istraživanje uključivalo je 91 par u dobi između 17 i 36 godina. Dio ispitanika obavješten je o tome kako ona druga polovica ima više mišljenje o njima, nego što to imaju sami o sebi. Nakon toga, sudionici su završili sjedeći na kauču znatno udaljeniji od svojih partnera, što ukazuje na to kako idealiziranje zapravo može biti uznemirujuće.
 
Drugo istraživanje uključivalo je 89 parova u kasnim tridesetima i ispitivanje o kvaliteti njihovog odnosa, kako percipiraju svog partnera i kako misle da on percipira njih. Pokazalo se da kad su muževi mislili kako ih njihova partnerica previše idealizira, izvijestili su o manjem zadovoljstvu odnosom.
 
Posljednje istraživanje bilo je jednako ovom drugom, samo je provedeno na 153 studenta, koji su trenutno u vezi. Ono je otkrilo kako se idealiziranjem zadovoljstvo odnosom povećalo, ali samo do određene granice. Kad je ono postalo pretjerano, zadovoljstvo se počelo naglo smanjivati.
 
Radi se o tome da kod idealiziranja zapravo stavljamo pritisak na partnera i postavljamo mu nerealna očekivanja. On tako dobiva dojam da ga zapravo ne poznajemo dovoljno, a sve to može dovesti do ljutnje i stresa.
 
Svakako dovoljno dobri razlozi za pronaći zdravu ravnotežu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.