Znate li kako pravilno očistiti dudu varalicu? Mnogi griješe

Foto: 123RF

KOLIKO ste puta vidjeli roditelje koji "peru" dudu varalicu, koja je netom prije toga ispala na pod, stavljajući je u vlastita usta? Iako bi već i ptice na granama trebale znati da je ova metoda potpuno pogrešna, stručnjaci su odlučili upozoriti da bi mogla biti i opasna.

Naime, roditelji nikada nisu sasvim sigurni imaju li kakvu zarazu, nose li u sebi virus ili hoće li uskoro dobiti herpes, a djeca još uvijek nemaju potpuno izgrađen imunološki sustav te sve to mogu vrlo lako "pokupiti".

"Obično roditeljima savjetujem da izbjegavaju takvo čišćenje duda varalica jer djeci mogu proslijediti bakterije koje mogu uzrokovati karijes, a možete im prenijeti i klice koje mogu uzrokovati različite bolesti, od prehlade pa sve do čireva", izjavila je pedijatrica dr. Tanya Altmann za Fatherly.

Zato, umjesto da ih "čistite" vlastitom pljuvačkom, uz sebe uvijek imajte čiste rezervne dude varalice, a ako ste kod kuće, operite ih pod mlazom čiste i tople vode. To će biti dovoljno za dnevnu higijenu, ali stručnjaci upozoravaju kako je jedini pravilan način čišćenja sterilizacija ili kuhanje u ključaloj vodi.

Također, važno je naglasiti da ako primijetite bilo kakva oštećenja na dudama, potrebno ih je baciti i zamijeniti novima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.