Život nakon razvoda: Kako reći djetetu da izlazite s nekim?

Screenshot: YouTube

ŽIVOT nakon razvoda može biti izazovan, osobito ako par koji se razišao ima zajedničko dijete. A predstavljanje novog partnera potomstvu za neke može biti čak i teže.

2020. godine u Hrvatskoj su pravomoćno razvedena 5153 braka. U 42 posto razvedenih brakova nije bilo uzdržavane djece. Najviše uzdržavane djece rođene u braku koji se raspao povjereno je na čuvanje i odgoj ženi, 82.7 posto, mužu je povjereno 11.1 posto, a oboma šest posto.

33-godišnji tata na Redditu je objasnio da je sjeo sa svojom šestogodišnjom kćeri i pitao je li u redu ako s nekim izlazi.

"Viđam jednu ženu oko šest mjeseci i sjajno nam je. Nikad se nisam osjećao sretnijim, ali sam oprezan zbog prethodnog iskustva. Moja odabranica umire od želje da upozna moju kćer i već smo dobili blagoslov od moje bivše", napisao je.

Ističe da sa svojom kćeri razgovara o svemu. Ipak, još joj nije rekao zašto se razišao s njenom majkom.

"Kad bude starija, kad me to pita, iskreno ću joj odgovoriti. Njenu majku neću prikazati kao zlikovca, bez obzira na to što mi je učinila. Ona je i dalje majka moje kćeri. Moje dijete voli svoju mamu, čak i ono malo vremena koje provode skupa. Neću biti čudovište", nastavio je.

Prema mišljenju obiteljske terapeutkinje Jennifer Kelman, ovaj tata rješava situaciju na ispravan način. Kelman za Newsweek ističe da ono što kažemo djeci mora biti "kratko i jednostavno kako bi se izbjegla emocionalna preopterećenost male djece".

Što reći djetetu kada se vi i partner rastanete?

"Možete reći djetetu da ga i dalje volite, ali da ste otkrili da bolje funkcionirate kao prijatelji. Svakako je bitno dati djetetu do znanja da ste oboje i dalje tu", pojašnjava Kelman.

Psiholozi kažu da potencijal emocionalne traume uzrokovane razvodom utječe na djecu svih dobi, ali najviše na onu u dobi između tri i 15 godina.

"Djeca u bilo kojoj dobi osjećaju ljubav i odanost prema oba roditelja pa obratite pozornost na to kako pričate o bivšem partneru", upozorava Kelman.

Koliko dugo treba čekati prije nego što dijete upoznate s novim partnerom?

Raskid veze ili braka ne znači da ostatak života morate provesti sami. Dobro je vratiti se spojevima, ali ne žuriti. Prema Betterrelationships.org, "ne biste trebali razmišljati o predstavljanju novog partnera dok se vaša djeca ne naviknu na činjenicu da ste samac".

Web stranica također savjetuje roditeljima da pokušaju izbjeći upoznavanje djeteta s osobom koja bi mogla biti kratkoročni partner jer ih to može zbuniti i frustrirati.

Osnivačica tvrtke Peace At Home Parenting Solutions, Ruth Freeman, kaže da "uvođenje novog partnera u obitelj može biti izazovno".

"Ako će novi partner postati maćeha ili očuh, proces najbolje funkcionira kada roditelji imaju na umu da nije dijete odabralo tu osobu, kao i da novi partner nije nužno izabrao dijete", ističe Freeman.

Njezin savjet broj jedan je da ne zaboravite ići polako i na početku novog partnera predstaviti kao prijatelja, odnosno prijateljicu.

"Važno je da novi partner/ica i dijete uspostave vlastiti odnos. Možda na početku neće biti idealno, ali pomoći će ako roditelj shvaća kako funkcionira mozak djeteta i prirodu društveno-emocionalne faze u kojoj se nalazi. Ovaj odnos može sjajno funkcionirati, ali potrebno je strpljenje. Budite suosjećajni i ne očekujte idealnu obiteljsku sliku", poručila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.