Zašto djeca grizu nokte i kako ih odviknuti od ove navike? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

DIJETE može gristi nokte iz raznih razloga - znatiželje, dosade, oslobađanja od stresa, navike ili oponašanja. Grickanje noktiju najčešća je od takozvanih "živčanih navika" koje također uključuju sisanje palca, čačkanje nosa, uvijanje ili čupanje kose i škrgutanje zubima. Kako donosi Baby Center, ponekad će se ova navika nastaviti i u odrasloj dobi.

Stručnjaci kažu kako će većina djece s vremenom prestati gristi nokte sama od sebe, ali ako ta njihova navika potraje duže nego što biste željeli, postoje jednostavni načini da pomognete djetetu da prestane. Kako savjetuju, prva i najvažnija stvar jest otkriti uzrok grickanja noktiju.

 "Naš početni odgovor kada djeca učine nešto što nas zabrinjava je da pokušamo zaustaviti takvo ponašanje, i to je u redu kao dugoročni cilj", kaže edukatorica roditeljstva Janis Keyser. ''Ali prije nego što to možemo učiniti, bitno je da se pozabavimo temeljnim uzrocima ponašanja i razmislimo postoji li u životu našeg djeteta određeni stres s kojim se trebamo suočiti i eliminirati ga.''

Ako imate ideju o tome što bi vaše dijete moglo činiti tjeskobnim, bez obzira na to je li riječ o nedavnoj selidbi, razvodu roditelja, novoj školi ili nadolazećem ispitu koji ga brine, važno je razgovarati s djetetom o tome što ga zapravo toliko muči. Osim definiranja i prepoznavanja uzroka, stručnjaci savjetuju kako pri rješavaju ove loše navike također pomaže češće skraćivanje noktiju, preparati kojima se pokušava stati na kraj grizenju noktiju, ali i posjet liječniku ako dođe do trajnog oštećenja nokta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.