VIDEO : Biste li i vi ovako reagirali na buling?

Foto: Pinterest

KAKO BISTE vi reagirali da se zateknete usred zlostavljanja tuđe djece od strane njihovih vršnjaka? Biste li to smatrali dječjim problemom, njihovim internim nesuglasicama, biste li se umiješali ili zgražali sa strane? Biste li reagirali?

Buling, odnosno nasilje u školama toliko je uzelo maha svugdje u svijetu (i kod nas nažalost) da je listopad u Americi proglašen Nacionalnim mjesecom za prevenciju školskog nasilja. Problem je toliko važan jer ne utječe samo na psihičko stanje zlostavljanog pojedinca već društva uopće. Uostalom ako samo pogledamo da će svaki zlostavljani pojedinac kao i svaki zlostavljač uskoro postati čovjek koji će i sam odgajati djecu ne možemo se ne zapitati kuda će ovaj svijet onda otići? Hoće li nakon svih tih psihoza klasičan terorizam kakvog se danas bojimo postati bebina zvečka spram onog što nas možda očekuje u budućnosti?

U sklopu mjeseca prevencije nasilja u školama organiziraju se razne akcije osvještavanja javnosti te je za tu priliku snimljen vrlo emotivan i vrlo slikovit filmić koji pokazuje odrasle ljude koji pokušavaju spasiti djevojčicu od maltretiranja njenih vršnjakinja. Naravno, svi odrasli u ovom filmu postupili su onako kako bi vjerojatno postupao svatko tko ima imalo srca, no s obzirom da se takvo nasilje najčešće događa u školama, teško je vjerovati koliko sami učitelji ne obraćaju toliko pažnje na to. Ponekad čak kažnjavaju djecu koja su zauzela stav u obrani zlostavljanog jer se u takvim situacijama zlostavljači koji naravno točno znaju kada krenuti sa zlostavljanjem (bez svjedoka velikih) vade da oni nisu krivi te da ih je dijete koje je stalo u obranu manjeg, slabijeg, prvo počelo tući. Na pitanje zašto vas je počeo tući obično pokvareno kažu, ne znamo!

Početak zlostavljanja, kako se vidi i u ovom kratkom filmu, najčešće počinje namjerno isprovociranim pitanjem poput "Imaš li ti uopće prijatelja?". Pitanjem koje zabada ravno u srce svakog djeteta.

U videu se vide tri djevojčice koje su zajedno bile na nekoj glazbeno-filmskoj audiciji te dvije djevojke uzimaju na pik onu treću. "Poznajemo mnogo cura s tvojih satova plesa i one su nam rekle da se uvijek pretvaraju da su bolesne kako ti ne bi trebale doći na rođendan. Jesi li bila na audiciji za mjuzikl? Priča se da si zvučala kao umiruća svinja. Znaš, trebala bi se šminkati ..."
Običnim ljudima nije trebalo mnogo da uskoče. "Ostavite je na miru, molim vas!", "Prestanite ju zezati. To nije lijepo!", "Vi se baš volite igrati s tuđim samopoštovanjem?"; "Kako bi vama bilo da to netko radi vama. Želite li vi to?"; "Mislite da ste zabavne?"... I svi su odreda pozvali djevojčicu da se makne od njih i sjedne bliže njima kako bi se utješilo.

Obrana, lijepa riječ, utjeha - to je ono što će izliječiti srce svakog zlostavljanog djeteta. To je ono što treba napraviti svaki put kada se nađete u ovako konfuznoj situaciji, a njih ima gdje god se okrenete.

Naime, u Americi, a vjerojatno i u drugim dijelovima zapadnog svijeta jedno od troje djece prošlo je ili će nažalost tek proći neki oblik bulinga.



Zato ako se ikada nađete u ovakvim situacijama svakako uskočite i spriječite daljnje zlostavljanje. Pomognite zlostavljanom djetetu da se što prije makne od takve situacije i dajte do znanja zlostavljačima da nitko ne zaslužuje takvo ophođenje.

Nemojte zaigrati njihovu igru, nemojte ih vrijeđati jer ćete time nastaviti igrati njihovu igru već ih uljudno podsjetite na to da ni oni sami nisu ništa bolji od djeteta kojeg zlostavljaju. Uljudno je ono što će ih vjerojatno najbolje podsjetiti da svaki čovjek vrijedi isto. 

Iskustva roditelja i djece

Jučer smo pisali o problemima s kojima se susreću mame čiji dječaci imaju dužu kosu što je također jedan od čestih razloga zlostavljanja dječaka u školama.

Prema riječima jedne mame, njenog su sina fizički i psihički maltretirali upravo zbog toga. Nije bio jedini u školi s takvom frizurom no jednostavno su samo njega uzeli na pik. Dječaka je postao strah uopće ići na školski toalet te je mama u nekoliko navrata pisala svim mogućim djelatnicima škole kako b ukazala na problem s kojim se suočava njeno dijete. Tek nakon mnogih pisama i urgiranja ravnatelj škole odlučio je podsjetiti sve učenike da su ovoj školi jednako dobrodošli dečki s dugom kosom kao i cure s kratkom. Kada je običnim natpisom ukazao na jednakost u različitostima, priča o dugoj dječačkoj kosi odjednom je postala normalna stvar o kojoj se više nije trebalo zafrkavati.

Cure imaju još i gore ispade jer na piku nemaju samo frizuru. Vrijeđaju radi šminke, odijevanja, stila, imaju li dečka ili ne, prijateljice ili ne, često nagovaraju jedna drugu da se prestanu družiti s tom i tom, i sve to s krasnim osmjehom na licu kada god ih vidi starija osoba.

Dakle, dok god učitelji ne uzmu stvar u svoje ruke, dok god oni ne budu ti koji će svaki put stati u obranu zlostavljane djece, škola će nažalost ostati mjesto gdje će barem 30 posto učenika svakodnevno doživljavati neugodne ispade.

Zato osvijestimo ovaj problem  - budimo primjer svojoj djeci, drugoj djeci, učiteljima. Ne ignorirajmo problem i ne okrećimo glavu misleći da je školsko nasilje dječja igra jer su u pitanju mnogo dublje i značajnije emocije.

Uostalom, pogledajte video, vjerujemo da ćete se naježiti!


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.