Učite od Danaca - ovako se s djecom priča o seksu!

Foto: Bored Panda

DANCI SU poznati po tome da sa svojom djecom imaju vrlo zdrav i otvoren odnos u svemu. Za nas s ove strane kontinenta djeluju možda malo hladno, suhoparno i daleko, ali za razliku od nas koji za sebe volimo misliti da smo jako kul, a uglavnom nisu, oni su kul na kvadrat. Prizeman i prirodan odnos prema djeci, ravnopravnost s prirodom, red, rad i poštovanje, svi za jednog i jedan i za sve, a kada je o seksu riječ - tabua nema. Čak ni pred djecom. Odnosno - pogotovo ne s djecom. 
 
Jedan od dokaza te teze i naputka da kada je riječ o otvorenom razgovoru o seksu učimo upravo od Danaca donosi Dankinja Redditor Sara koja već godinama živi u SAD-u te jako dobro uočava tu bitnu razliku između ta dva naroda. I ta dva načina odgoja djece. 
 
"Moram vam priznati da uopće ne mogu zamisliti kako bi bilo što o seksu mogla naučiti, a da to nije upravo ovako kako su me učili moji roditelji. Oni su uvijek bili sa mnom vrlo otvoreni kada je seks bio u pitanju.  Čak i kada sam prvi put, kao mala, pitala kako dolaze bebe na svijet oni su mi na najjednostavniji način stručnim rječnikom objasnili i pokazali ilustriranu knjigu za djecu koja se bavi baš tim temama. Čak su mi pokazali i ilustraciju penisa u tri faze - spuštenog, dignutog i penisa u trenutku ejakulacije. Za nas je to bila normalna stvar je seks nije tabu i djeca trebaju znati sve što ih zanima. I trebaju to doznati upravo od svojih roditelja. Amerikanci su po tom pitanju drugačiji, no s kim sam god pričala o tome postalo im je jasno da je čak i taj način razgovora jedan od razloga zašto su upravo djeca iz Danske jedna od najsretnijih u svijetu. Otvorenim razgovorom o našim tijelima i našoj seksualnosti nećete dobiti promiskuitetno dijete već upravo suprotno - dijete koje će voljeti i cijeniti vlastito tijelo."
 
Danci imaju mnogo sličnih knjigica, a spomenuta Sara Redditor, čija je priča objavljena na portalu Bored Panda, za ovu je svrhu istaknula nekoliko ilustracija iz dvije takve knjige. 
 
"Moji su roditelji doselili iz Danske pa sam ja imala malo drugačiji odgoj od svojih vršnjaka" 
"Kada sam pitala svoje roditelje kako na svijet dolaze bebe oni su mi objasnili najjednostavnijim stručnim rječnikom kojim su mi mogli sve objasniti, a pokazali su mi i knjigu punu ilustracija" 


"Kada sam pitala svoje roditelji seksaju li se oni još uvijek- najnormalnije su mi rekli - naravno, često, ali samo onda kada ti spavaš ili kad nisi u kući da nas vidiš."


"Apsolutna sam sigurna da je jedan od najvećih grijeha Amerikanaca što nisu u stanju sa svojom djecom otvoreno govoriti o seksu. "


"Nevinost sam izgubila u vlastitom krevetu i sa svim saznanjima koje sam naučila od svojih roditelja i stvarno mislim da mi je to uvelike pomoglo kod mog prvog puta." 


"Iako još uvije nisam udana i nemam djecu, ali kada ih jednog dana budem imala, a nadam se da hoću, sasvim sam sigurna da ću ih odgajati isto kako su i mene odgajali moji roditelji." 


"Iskreno govoreći - ne mogu uopće zamisliti da sam morala izgubiti nevinost u tako velikoj tajnosti i bez toliko dobrih naputaka, kao što to moraju proći svi oni koji o tome ne mogu razgovarati sa svojim najbližima." 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.