U Irskoj nikad gore, sve više djece bez krova nad glavom

Foto: Instagram

IAKO je podatak prilično irelevantan za naše prilike, zbog masovnog odlaska naših obitelji u Irsku, možda je ipak vrijedan spomena.

Kako piše na najvećem irskom portalu za mame, Mummy Pages, Irska bilježi sve veći broj beskućnika. Njihov broj iz godine u godinu raste, a najviše zabrinjava činjenica da raste upravo broj obitelji s djecom koji su bez krova nad glavom.

U lipnju ove godine objavljen je podatak da je čak 3.000 djece, uglavnom u Dublinu, prisiljeno živjeti u prenoćištima.

Točnije, tu se našlo 1.365 obitelj s 2.895 djece, odnosno 118 djece više nego u svibnju, kada je vlast obznanila da situacija u Irskoj, po tom pitanju, nikada nije bila ovakva. A to je bilo u svibnju, prije nego što je u lipnju brojka skočila.

Čak 68 posto njih otpada na Dublinu i okolicu, većina danas živi u javnim prenoćištima, a tek manji broj u hostelima i B&B-ima.

Svatko tko ima nekoga tko je otišao u Irsku već može naslutiti u čemu je problem. Dakle, nije toliki problem naći posao. Problem je pronaći adekvatan smještaj, a njega je sad počelo kronično nedostajati i za domaće ljude.

Drugi je problem sezona kada cijene smještaja idu gore, pa je obiteljima s malom djecom još gore jer zbog skupih vrtića i jaslica radi samo jedan roditelj, a zbog toga ne mogu konkurirati za smještaj. 

"Ta je situacija sada postala neizdrživa i bojimo se da će eskalirati", javljaju iz organizacija koje se bave brigom oko beskućnika, pojašnjavajući da je siromaštvo prestalo biti "irski problem", ali im kronično nedostaje stambenog prostora.

Pogotovo u Dublinu.

Čisto da znate, pogotovo ako se spremate put Irske. Možda bi bilo bolje već u startu razmotriti neke druge opcije osim Dublina jer je tamo napučenost dosegla gornje granice.

Sada obitelji s djecom pokušavaju smjestiti u zajedničke stambene prostore u kojima bi živjelo nekoliko obitelji zajedno, ali i takvih im prostora sve više nedostaje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.