Teta nećakinji rekla da je ne voli: "Ona je derište"

Foto: Shutterstock

U OBJAVI koja je postala viralna na Redditu, žena je priznala da je svojoj osmogodišnjoj nećakinji rekla da je ne voli. Objasnila je da je to učinila za vrijeme jednog njenog izljeva bijesa.

"Imam dvije nećakinje, kćer moje sestre Kim, Lauru, koja ima 8 godina i kćer mog brata Toma, Amy, koja ima 6 godina. Amy je slatka djevojčica koja sluša i zna poštovati tuđa pravila i granice. Laura je nestrpljiva. Laura je cmizdrava. Laura će doživjeti izljev bijesa ako joj se išta uskrati", pojasnila je u uvodu.

"Ne volim te"

Nažalost, Kim često popušta zahtjevima svoje kćeri, zbog čega ih djevojčica ima prilično često, nastavila je autorica objave. Zbog toga tetka odbija čuvati Lauru, ali nema ništa protiv uskočiti i vidjeti drugu nećakinju kad god je to moguće.

"Moji prijatelji su odustali od putovanja u Disney World pa sam pozvala brata i njegovu obitelj. Bili su oduševljen i svi smo odlučili ići, ali onda je to saznala Kim, koja se također htjela priključiti. Znali smo da si ona to ne može priuštiti pa smo pustili", navodi žena korisničkog imena Obvious-Wrongdoer-18.

Međutim, tijekom nedavne obiteljske večere, Laura je počela gnjaviti tetu zbog putovanja i zahtijevati da ona plati putovanje.

"Rekla mi je da imam dobar posao i da nemam djecu pa bih mogla platiti da s nama idu i ona i njezina mama. Naravno, ja sam to odbila i Laura je počela vrištati. Rekla mi je da bi je to stvarno usrećilo i da bih to učinila da je stvarno volim, a meni je puknuo film pa sam uzvratila da je ne volim. Ona je zla i ne volim biti u njezinoj blizini", zaključila je teta.

Reakcije drugih

Mnogi su osudili ovako oštar komentar tetke.

"Nisi obavezna platiti im put, ali trebala si biti svjesna svojih riječi. Mogla si joj reći da ti se ne sviđa kako se ponaša, a ne da je ne voliš", "Tvoja nećakinja ima osam godina. Rekla si joj da je ne voliš i da je zla djevojčica? Najbolje da se udaljiš", "Da, ona je derište. Naravno da je normalno reći djetetu da ga ne voliš", kažu oni koji se ne slažu da je dobro postupila.

Ali ima i onih koji tvrde da nije učinila ništa loše. 

"Njena mama je trebala reagirati nakon što si rekla ne. Ona je ta koja treba kontrolirati svoju kćer ako ne želi da joj netko povrijedi osjećaje", "To dijete je prava noćna mora, nisi napravila ništa loše", pisali su.

Zašto se događaju izljevi bijesa?

Prema neprofitnoj organizaciji Understood, napadi bijesa česti su među malom djecom, ali u dobi od 8 godina nisu uobičajeni.

"Kad starija djeca imaju ispade bijesa, ljudi će misliti da su razmažena ili da nemaju poštovanja. Ali istina nije tako jednostavna. Izljevi bijesa događaju se s razlogom", pojašnjavaju.

Kako djeca rastu, tako razvijaju jezične vještine kojima će izraziti osjećaje poput frustracije i ljutnje. No nekoj djeci treba više vremena da se nauče nositi s emocijama i razočaranjem. 

"Mogu se boriti sa samokontrolom ili tjeskobom, ili imati problema s izražavanjem osjećaja riječima. Tada reagiraju kao u gore navedenom primjeru", tvrde stručnjaci.

Kako bi spriječili izljeve bijesa, roditelji ne bi trebali popuštati pred zahtjevima uzrujanog djeteta. Understood savjetuje da budu jasni po pitanju pravila i da zabilježe kada se napadi bijesa događaju. 

"S vremenom ćete možda vidjeti obrasce koji vam pomažu predvidjeti (i spriječiti) buduće napade bijesa", objašnjavaju iz Understooda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.