Tečajevi koje bi svaka mama trebala proći

Foto: Instagram

EH, kad bi bar uz trudnički postojao i neki drugi tečaj za majke. Neki brzopotezni tečaj o vještinama brige, pregovaranja i usavršavanja u svim majčinskim stanjima, kako bismo bile spremnije od bebe stvoriti punopravnog člana društva, a sebe ostaviti u gabaritima "normalne" civilizirane osobe.

Majčinstvo ne dolazi s naputcima, beba s instrukcijama, a čak ni stupanj majčinskog obrazovanja, kao ni sustav ocjena, u svijetu obične mame nisu skroz jasni. Jedan dan znate da ste zaslužili čistu peticu, dok drugi dan sve pada u vodu.

Zato bi mame vrlo rado naučile još nešto o vještinama, nešto što će doći s kratkim sažetkom i pravim primjerima kako usavršiti svoje znanje da biste bile istovremeno supruga, mama, ratnica, diplomat, general, bankar i ostalo.

Eh, kad bi barem negdje postojali ovakvi usko specijalizirani tečajevi:


1. Ekonom za bebe


Kako sastaviti budžet kad tržište toliko toga nudi. Zar mamama doista ne bi bilo malo lakše kad bi im netko rekao što je sve od silnog tržišnog izbora potrebno i dobro, a što bi mame nakon završenog tečaja već s vrata trgovine specijalizirane za bebe i dječje proizvode trebale automatski poskenirati i "pospremiti" pod rubriku nepotrebno. 

2. Kuhanje jednom rukom


Svi su spremni otkriti jednostavne recepte, reći što je jako zdravo za cijelu obitelj i reći da bi cijela obitelj trebala jesti raznovrsno. Ali nitko, baš nitko ne kaže kako se to radi s jednom rukom. Ako i ta "cijela jedna" ostane na raspolaganju tijekom kuhanja u kuhinji s malim djetetom.

3. Inženjerstvo za amatere

Danas čak ni dječju igračku ne možete izvaditi iz kutije bez šrafcigera, a kad pogledate sve ostale dječje stvari, jasno vam je da svaka mama treba svladati mnoga nova znanja da bi život s bebom bio lakši. Zapravo, treba im diploma i usavršavanje.

4. Bračni savjetnik za umorne dane


Nije lako rješavati obiteljske probleme, ali probajte to odraditi kako treba dok ste umorni od nespavanja i razdražljivi zbog sustavnog nedostatka energije. E, to je vještina za koju bi nam dobro došao neki pametan shortcut, ne bi li?

Ili bar neko jasnije pravilo kad treba pregristi jezik, a kad reći baš ono što će vam oboma olakšati, a ne otežati život. 

5. Teorija preživljavanja dječjih nebuloza

Djeca su jednako uvredljiva kao odrasli, samo što nemaju isti smisao humor. Zato mama i u najboljoj namjeri često pokvari sve. Primjerice, kad dijete nešto jako ozbiljno objašnjava, trudeći se izgledati staloženo i odraslo, mama nekad zna pokvariti njihov trud jer se nije mogla na vrijeme suzdržati od smijeha.


6. Nauka o likovima

Taman kad ste mislile da su lektira i pamćenje likova i događaja iza vas, stižu neke nove priče i novi likovi čudnovatih imena za koje bi mama trebala opet proći tečaj "Kako lakše učiti". 

7. I dodatni specijalizirani tečajevi poput: Prepoznaj sve vrste plača, Odoli djetetu dok se igra samo, Kako uspavati MOJE dijete i još pokoji tečaj koji bi vjerojatno dobro došao svakoj mami.

Još kad bi bili online ili stizali u paketu sa slušalicama kao motivacijski govori koje možete slušati dok radite. U suprotnom biste svakako trebali proći i tečaj "Kako raditi sto stvari odjednom, a da usput ne zanemarite dijete".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.