Sutra - zna se! Svi nosimo - ružičasto!

Foto: Facebook 

ZNATE li da je veljača mjesec borbe protiv vršnjačkog nasilja, a sutra 22. veljače dan je kada bi svi trebali nositi ružičaste majice u znak podrške protiv ovog gorućeg problema mladih naraštaja. 

Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) ove godine će se u Hrvatskoj obilježiti 4. put zaredom, a datum je "pao" na 22. s obzirom da se taj dan obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači. I ništa manje važna činjenica koja je pobijedila i na nacionalnoj osnovi otkako je Hrvatski sabor nedavno izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a prilikom čega su na službenim stranicama Dana ružičastih majica, u organizaciji Centra za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) objavili: 

"Četiri godine truda i rada isplatilo se jer smo napokon ostvarili svoj cilj, a taj cilj upravo je potvrdio i Hrvatski sabor, dana 17. veljače 2017. godine.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

Dan ružičastih majica nacionalni je program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Među ostalim, na našu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, tog se dana u veljači 2014. u medijima pojavio noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.

Hvala svim individualcima, školama, vrtićima i drugim ustanovama. Hvala vam što ste bili sve ovo vrijeme uz nas i hvala vam na pruženoj podršci. Hvala vam što ste prepoznali ideju za koju smo se toliko trudili, ideju koja je neuništiva. HVALA VAM!!

Ova pobjeda dobivena je i vašom borbom, borbom protiv vršnjačkog nasilja. Nikada nemojte zaboraviti - NASILJE PRESTAJE OVDJE!

A to znaju i mnoge medijske osobe koje su do sada podržale ovaj jako važan projekt, među kojima je naravno i cijela ekipa Index.hr! 

 

 

 

 Ako vas pak zanima i pozadina cijele ova priče, Dan ružičastih majica nije nastao bez veze. dan je nastao kao simbol dječaka koji je u školu došao u ružičastoj majici zbog koje je bio izložen vršnjačkom nasilju. No ispostavilo se da je maleni dječak u školu došao upravo u takvoj majici kao simbol podrške svojoj bolesnoj majci, te su se, na iznenađenje dječaka, njehovi školski kolege solidarizirali s njime te i sami u školu, drugi dan, došli odjeveni upravo u ružičastu majicu. tako su ružičaste majice postale koje su odmah postale simbol od male do ovako velike, svjetske inicijative. 

A da je domaćava inicijativa prerasla u hvale vrijednu inicijativu svjedoči i ova fotografija na kojoj je čovjek koji je sličnu inicijativu pokrenuo u Kanadi,  a koji svesrdno, na našem jeziku, podržava naše napore da se u zemlji smanji vršnjačko nasilje.  

Tome će, nadamo se, pridonijeti i "himna" Dana ružičastih majica: 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.