Stručnjakinja kritizirala zaštitničke roditelje: Mazimo djecu i time im činimo zlo

Foto: Shutterstock

Dr. Amanda Gummer, jedna od vodećih stručnjakinja za dječji razvoj, upozorila je da se današnji roditelji ponašaju toliko zaštitnički prema svojoj djeci da bi se njihovi potomci mogli teško nositi sa svime što im život nosi. Gostujući u emisiji In My Opinion, dr. Gummer rekla je: "Mazimo svoju djecu i to im nanosi mnogo zla."

Ističe da porast zaštitnički nastrojenih roditelja znači da djeca nisu u stanju sama donositi odluke, što je "jedan od najvećih problema u krizi mentalnog zdravlja koju vidimo kod današnjih tinejdžera".

"Roditelji su neutemeljeno u strahu od svega. Djeci se uskraćuju ključne vještine u procjeni rizika, socijalizaciji, donošenju odluka i prijateljstvu. Te vještine stječu se kada je djeci dopušteno da se igraju vani bez nadzora odraslih. Ali roditelji danas, čim dođe do malog sukoba, uskaču i pokušavaju to riješiti", pojasnila je.

Smatra da je važno pustiti djecu da sama rješavaju sukobe, jer tako uče o empatiji i usvajaju vještine vođenja. 

"Moramo pustiti djecu da zarade modricu ili ogrebotinu na koljenu kako bi shvatila opasnosti i rizike. Neka rade pogreške dok su posljedice male. Kad budu stariji, a posljedice ozbiljnije, znat će se nositi s njima", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.