Stručnjakinja čiji je sinčić umro od SIDS-a došla do važnog otkrića o tom sindromu

Foto: Shutterstock

STRUČNJAKINJA za spavanje dr. Carmel Harrington posvetila je svoju karijeru istraživanju sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) nakon što je njezin dvogodišnji sin Damien umro od tog stanja 1991. godine.

Danas, 29 godina kasnije, istraživanje koje je vodila dovelo je do prvog ozbiljnog svjetskog napretka u prevenciji SIDS-a. U suradnji s The Children's Hospital iz Westmeade u New South Walesu, dr. Harrington i tim istraživača identificirali su prvi biokemijski marker koji ukazuje na podložnost bebe SIDS-u.

Niske razine enzima koji djeluje na uzbuđivanje mozga

Studija koju je objavio časopis The Lancet's eBioMedicine otkrili su da je razina butirilkolinesteraze (BChE), enzima koji igra glavnu ulogu u procesu stimuliranja mozga, bila znatno niža kod beba koje su umrle od SIDS-a u usporedbi sa živim kontrolnim skupinama i drugim smrtnim slučajevima dojenčadi.

BChE igra glavnu ulogu u putu stimulacije mozga i istraživači vjeruju da njegov nedostatak vjerojatno ukazuje na deficit uzbuđenja, koji smanjuje sposobnost dojenčeta da se probudi ili reagira na vanjsko okruženje, uzrokujući ranjivost na SIDS.

Istraživači vjeruju da ova otkrića imaju potencijal da promijene pristup ovom sindromu, otvarajući mogućnost za intervenciju

To će također konačno dati odgovore roditeljima koji su tragično izgubili svoju djecu zbog ovog sindroma.

"Bebe imaju vrlo moćan mehanizam pomoću kojeg nam daju do znanja kad nisu sretne. U pravilu, ako je beba suočena sa životno opasnom situacijom, kao što je poteškoća s disanjem tijekom spavanja pri boravku na trbuhu, uzbudit će se i zaplakati", rekla je dr. Harrington za Sydney Children's Hospital Network.

"Ovo istraživanje pokazuje da neke bebe nemaju isti snažan odgovor na uzbuđenje. Dugo se mislilo da je to tako, ali dosad nismo znali što uzrokuje nedostatak uzbuđenja. Sada kada znamo da je BChE uključen, možemo početi mijenjati ishod za ove bebe i učiniti SIDS prošlošću", objasnila je, kako piše The Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.