Stručnjaci ističu: Probajte ovih 11 kreativnih metoda za "kažnjavanje" djece

Foto: Pexels

NEMA roditelja koji ne želi da se njegovo dijete ponaša moralno i društveno prihvatljivo, ali sasvim je prirodno da djeca tu i tamo pogriješe. Ponekad je teško pronaći ravnotežu između popustljivog i strogog roditeljstva, kao i načina kažnjavanja djece za loše ponašanje.

Kreativne kazne ili kreativne posljedice pomoći će djeci shvatiti da su možda učinili nešto krivo te ćete im pomoći da se vrate na pravi put, a da se pritom ne osjećaju povrijeđeno ili poniženo kada vam priznaju. Ovaj oblik "kažnjavanja" naziva se pozitivnim potkrepljenjem. Ovom metodom stvara se manja vjerojatnost da će se negativno ponašanje ponoviti u budućnosti.

Portal Mom Junction se za savjete obratio nekolici dječjih stučnjaka koji su se složili i istaknuli ovih 11 korisnih preporuka koje roditelji mogu koristiti s djecom.

Time in, a ne time out

Umjesto da kaznite dijete i potjerate ga u sobu, potaknite ga da napravi neke kreativne stvari koje će ga prisiliti na uključivanje. Recite mu da počisti police s knjigama, pospremi sobu ili dovrši knjigu koju mora pročitati za lektiru. Na ovaj način djeca se neće toliko osjećati kao da su kažnjena, a opet će znati da moraju nešto raditi zbog svog lošeg ponašanja.

Recite im da izvedu ljubimca u šetnju ili na trčanje

Ako je dijete u nečemu pogriješilo, pustite ga da izađe i ohladi se. Recite mu da odvede psa u šetnju ili da s njim optrči nekoliko krugova. U slučaju da nemate kućnog ljubimca, pošaljite dijete da protrči nekoliko krugova po dvorištu ili vrtu.

Povećajte vrijeme spavanja

Ponekad možete prilagoditi djetetovo vrijeme spavanja ovisno o tome kako se ponaša tijekom dana. Ako je dijete bilo zločesto i želite ga kazniti, povećajte vrijeme spavanja za pet do deset minuta ili kako god mislite da je ispravno. U danima kada su dobri, dajte im više vremena za igru, a kada su zločesti, prisilite ih da ostanu dulje u krevetu. Ovakve metode mogu im pomoći da postanu samodisciplinirani, piše Mom Junction. 

Natjerajte ih da posluže večeru

U slučaju da ste dijete više puta zvali da dođe za stol, a ono je i dalje zakasnilo, recite mu da posluži večeru. Ovo ne samo da ulijeva osjećaj odgovornosti, već im pokazuje da postoje posljedice za njihova djela.

Praksa, praksa i samo praksa

Ako djeca imaju problema u školi zbog loše napisane domaće ili školske zadaće, pobrinite se da dovoljno vježbaju kod kuće, umjesto da ih kažnjavate ili grdite zbog loših rezultata. Uzmite nekoliko fotokopija zadatka i natjerajte ih da sjede kod kuće te napišu zadatak iznova i iznova. 

Neka "drže" jezik za zubima

Gotovo je sigurno da će se dogoditi da dijete pred vama upotrijebi vulgarnu ili nepristojnu riječ. Kada se to dogodi, natjerajte ga da doslovce drži jezik za zubima. Recite mu da isplazi jezik i drži ga u prstima nekoliko minuta. 

Nered ima svoje posljedice

Svaki put kad dijete izađe iz prostorije i ostavi nered ili ne napravi nešto za što je zaduženo, dajte mu još jedan zadatak za taj dan. "Kazne" mogu biti brisanje mokrog posuđa, postavljanje stola za večeru, zalijevanje biljaka i sve što je prikladno za njihovu dob.

Odredite područja na kojima se djeca ne smiju svađati

Kada u kući živi više djece, gotovo je sigurno da će se posvađati nekoliko puta preko dana. Ako se djeca često svađaju, potaknite ih da naprave različite zone "mira" unutar kuće. Neka iz starih časopisa izrežu slike omiljenih stvari i zalijepe ih po kući. Pravilo je da se ne smiju svađati na tim područjima, piše Mom Junction. 

Postavite vremensko ograničenje za obavljanje zadataka

Dio odgoja odnosi se i na davanje odgovornosti djeci da sudjeluju u određenim zadacima. Djeci koja ne slušaju ili im treba previše vremena da dovrše zadatak koji ste im dali, postavite mjerač vremena. Uključite mjerač i recite im da ćete, ako uređaj zazvoni prije nego što završe, oduzeti neku privilegiju.

Neka sami napišu kazne za sebe

Zamolite djecu da napišu kreativne kazne na različite papiriće i stave ih u staklenku. Svaki put kad ih trebate kazniti, recite im da iz staklenke izvade papirić i učine ono što je napisano na njemu. To im pomaže da se osjećaju kao da su dio procesa, budući da su sami osmislili svoje kazne. 

Gubitak privilegija

Ako se djeca ponašaju zločesto, oduzmite im privilegije poput igranja, gledanja televizije ili omiljene emisije kako bi shvatili da su pogriješili. Oduzimanje privilegija do kojih vašem djetetu nije stalo, neće biti učinkovito. No, pripazite da prečesto ne oduzimate istu privilegiju jer će već znati što ih očekuje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.