Što ako se roditelji ne slažu oko nekih pitanja u odgoju djece?

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO je možda aspekt života oko kojeg se najviše lome koplja. Metode, pravila, navike, stavovi - opcija je bezbroj u svakoj kategoriji, a svaki roditelj smatra da radi najbolje.

To ne mora nužno biti problem između različitih obitelji, ali ako se roditelji ne slažu međusobno po pitanju odgoja svoje djece, može doći do problema. Zato roditeljstvo nije bez prepreka i poteškoća, osobito kad je rezultat zajedničkog rada dviju različitih osoba.

Roditelji: Vi ste tim

Bez obzira na to o kakvom se paru radi, razumijevanje između roditelja je ključ napretka i funkcioniranja cijele obitelji. Roditelji su tim koji teži istom cilju: postizanje dobrobiti i dobrog obrazovanja svoje djece.

Stoga je važno pokušati izbjeći beskorisne rasprave o tome tko je u pravu ili tko ima bolju ideju. Umjesto toga, roditeljstvo se odnosi na dijeljenje odgovornosti, međusobno podržavanje u svemu i zajedničko rješavanje izazova koji su uključeni u razvoj djece.

Roditeljski stilovi odnose se na ona ponašanja, obrazovne smjernice i prakse koje roditelji provode kako bi usmjerili svoju djecu prema vrijednostima koje smatraju prikladnima.

Ta ponašanja nisu kruta, već fleksibilna i primjenjiva na različite situacije. Ali ono što moramo osigurati je dosljednost, jer dvosmislene i kontradiktorne poruke zbunjuju djecu. Stoga, temeljni alat je dijalog, kako piše stranica You Are Mom.

Razgovor, razgovor, razgovor

Ljudi u vezu ne unose samo svoju jedinstvenu povijest, već i povijest svojih obitelji, svojih tradicija, svojih vrijednosti i svojih uvjerenja. Ako zajedno odgajate dijete, važno je da možete razgovarati o onome što želite, o čemu razmišljate i što je moguće.

Neka će se pitanja lakše riješiti nego druga, ali ništa ne treba zanemariti. Osim toga, ponekad ćete morati pregovarati, a u drugim slučajevima morat ćete živjeti metodom pokušaja i pogrešaka.

Poštujte jedno drugo

Osim razlika u načinu na koji želite odgajati svoju djecu, uvijek bi trebalo prevladati poštovanje stava vašeg partnera. Asertivnost u trenutku izražavanja neslaganja s nekim idejama ključna je za dobar odnos.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti da nas djeca promatraju cijelo vrijeme, čak i kada toga nismo svjesni. Ako ne vodimo računa o načinu na koji se odnosimo jedni prema drugima, djeca to primjećuju. 

Nemojte jedno drugom potkopavati autoritet pred djecom

Ako se partneri ne slažu oko nekih roditeljskih pitanja, važno je ne donositi odluke bez razmatranja oba stajališta. Pogotovo nije u redu proturječiti drugom roditelju pred djetetom. Ovo je neka vrsta rušenja autoriteta, koji ne samo da može uznemiriti, već može imati i buduće posljedice na djetetovo ponašanje.

Razmislite o načinu na koji ste vi odgajani kako biste poradili na razlikama u načinu na koji odgajate svoje dijete

Ne postoji priručnik za roditelje. Međutim, primjere možemo pronaći oko sebe, a posebno u svojim roditeljima. Naravno, prepoznavanje pozitivnih, ali i negativnih postupaka naših roditelja može nam pomoći da budemo bolji roditelji svojoj djeci.

Obitelj je uzor

Inzistiranje na roditeljstvu s poštovanjem i stvaranju dobrog obiteljskog okruženja ne leži samo u kvaliteti svakodnevnog života već i u usmjerenosti prema budućnosti. Sve što djeca dožive kod kuće, upijaju poput spužvi i ponavljaju. U jezgri obitelji djeca stječu vrijednosti, ideje o tome kako se ponašati i emocionalne resurse za rješavanje svojih sukoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.