Sedam načina kako umiriti ljutito dijete

Foto: Unsplash

ČESTO se događa da se roditelji ne uspijevaju nositi s dječjom ljutnjom. Stvari donekle funkcioniraju unutar vlastite kuće, ali u javnosti dolazi do poteškoća i za roditelja i za dijete. Roditelj osjeća pritisak okoline, a dijete lakše gubi kontrolu i osjeća se nesigurnije izvan sigurnosti svog doma. Ovo su neki od savjeta kako doskočiti tom problemu.

Brojanje

Jedan od najboljih načina za smirenje ljutitog djeteta je navesti ga da nekoliko sekundi stane i promisli prije nego što reagira. Malu djecu je jako teško naučiti ovome jer su skloni impulzivnosti, ali potrebno je malo više truda. Poželjno je da se nauče izbrojati do pet ili do deset prije reakcije.

Stavljanje ruku u džepove

Ne djeluje kao neki poseban savjet na prvi pogled, ali iznenađuje kako djeluje. Kad djeca stave ruke u džepove, dobiju osjećaj samonametnute fizičke suzdržanosti, a to im stvara pritisak, koji im podsvjesno godi i koji im je potreban. Ovo je odlična metoda kod djece koja se ne mogu kontrolirati kad se razljute.

Stisnuti šaku i opustiti je

Kad je dijete ljutito, cijelo tijelo mu je napeto. Odrasli uglavnom znaju kako se riješiti ove napetosti, ali djeca često nisu u stanju za takvo nešto, stoga proživljavaju stres i to im dodatno otežava smirivanje. Da bi dijete vizualiziralo tu napetost i suočilo se s njom, potrebno je da stisne šaku i onda je otpusti. Neka ponovi ovu radnju nekoliko puta.

Duboki udisaji

Svi znamo da duboko disanje može imati pozitivan utjecaj na trenutke ljutnje i to je izvrsna i jednostavna tehnika opuštanja. Naučite svoje dijete da stane na trenutak i udahne nekoliko puta. Ako se osjeća preopterećeno, neka zatvori oči, ispravi leđa i ponovi udisaje i izdisaje.

Puhanje u ruke

Ovo je zanimljiv način za smirivanje ako duboko disanje ne djeluje. Naučite dijete da prekrije svoja usta rukama i puše zrak u njih. Tako može osjetiti svoje disanje na dlanu ruke i doživjeti snagu svog daha, a to djeluje vrlo smirujuće.

Opuštanje od dolje prema gore ili skeniranje tijela

Ova metoda malo je kompliciranija i namijenjena je nešto većoj djeci, pa nemojte očekivati da će vaš trogodišnjak biti u stanju provesti je. Potaknite dijete da počne zamišljati dijelove svog tijela od stopala i kreće se postepeno prema glavi. Kako zamišlja dijelove tijela, tako će mu se ti dijelovi opuštati i uz duboke udahe dijete će na kraju biti potpuno smireno.

Zagrljaji

Zagrljaji su zbilja učinkoviti u smirivanju ljudi, odraslima koliko i djeci. Ako vam je dijete ljutito i osjeća se preplavljeno svojim osjećajima, objasnite mu da je u redu da priđe vama ili svom bratu ili sestri i zatraži zagrljaj. Zagrljaji nam pružaju osjećaj da smo voljeni, zbrinuti i daju nam osjećaj smirenosti, stoga je ovo ponekad jedina stvar koju možete napraviti s ljutitim djetetom.

Ljutnja nije ništa nenormalno. Radi se o jednom zdravom ljudskom osjećaju i djeca moraju znati da ga ne moraju zatomljavati niti ga se sramiti. Svakako je potrebno da nauče kako se s ljutnjom nositi i shvate da nasilje nikad ne bi trebao biti način za izražavanje takvih osjećaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.