Roditelji se najbolje slažu po pitanju ovih pravila

Foto: Shutterstock

SVI roditelji u jednom trenutku naiđu na temu oko koje se ne slažu, osobito kad je u pitanju odgoj djece ili dinamika života u zajedničkom kućanstvu. Ponekad može doći do žustrih rasprava koje je teško razriješiti, nakon čega roditelji mogu i zaboraviti zbog čega su počeli raspravljati i stvar eskalira u svađu i frustraciju većih razmjera, koja ne koristi baš nikome.

Ipak, važno je nastojati uspostaviti dobra pravila i pronaći konsenzus za funkcioniranje cijele obitelji, a osobito za dobrobit djece. Prema CDC-u, dobro konstruirana i međusobno iskomunicirana obiteljska pravila pomažu u stvaranju kvalitetne strukture u obitelji. Obiteljsko pravilo je specifična, jasna izjava o ponašanju koje očekujete od svog djeteta. Pravila najbolje funkcioniraju kada postoje dosljednost, predvidljivost i poštovanje.

U nastavku navodimo popis pravila oko kojih se roditelji obično slažu, prema stranici moms.com.

Roditelji imaju posljednju riječ u kući

Da, djeca imaju glas i treba im dopustiti da ga izraze. Roditelji pak imaju posljednju riječ. Od male djece do tinejdžera, svi će oni nastojati ponekad testirati granice svojih roditelja, a pružanje dosljednosti je ključno. Roditelji trebaju iskoristiti vrijeme koje imaju s djecom dok su mala da bi ih naučili kako slijediti pravila, tako da mogu postati ugodni i pristojni članovi zajednice, kad jednom odrastu.

Ljubaznost i poštovanje zaslužuju svi članovi kućanstva

Prema Kids Helplineu, poštovanje je ljepilo koje drži odnose zajedno. Davanje i primanje poštovanja od drugih, posebno od onih u obiteljskom kućanstvu, vrlo je važno. Pomaže da se svi u kući osjećaju sigurno i ugodno.

Pozorno slušanje drugih

Jedan od ključnih načina za smanjenje obiteljskih sukoba i poboljšanje obiteljske komunikacije jest usavršavanje vještina slušanja. Kad se članovi obitelji međusobno dobro slušaju i uvažavaju, to ih potiče na to da razgovaraju o onome što im je važno, kaže Michigan State University.

Pomoć u obiteljskim poslovima

Obavljanje kućanskih poslova pomaže djeci naučiti osnove brige o sebi i stvarima oko sebe. Što su starija, mogu početi obavljati više poslova koji će ih pripremiti za odraslu dob. Kada roditelji zajedno s djecom sudjeluju u tim poslovima, djeca doživljavaju da se radi o obiteljskom naporu za dobrobit svih članova, što potiče osjećaj zajedništva. Vjerojatnije je da će djeca pomoći ako svi sudjeluju.

Osobna higijena

Jedan od najboljih načina za održavanje zdravog kućanstva je održavanje pravilne osobne higijene. Osobna higijena također pozitivno utječe na međusobne odnose. Održavanje čistoće i podučavanje djece održavanju čistoće put je k uspjehu, a istovremeno smanjuje rizik od bolesti.

Govorenje istine

Laganje ili neiskrenost mogu poljuljati stabilnost atmosfere u kućanstvu. Napetost se može osjetiti i manifestirati na sve aspekte suživota. Narušavaju se povjerenje i vrijedno građeni odnosi. Iskrenost pomaže svima da se otvore i izraze svoje osjećaje i potrebe.

Vrijeme za spavanje

Prema Sveučilištu Washington, zdrava rutina odlaska na spavanje trebala bi se uspostaviti za sve u obitelji, a ne samo za djecu. Uspostavite redovito vrijeme spavanja za sve članove obitelji i držite ga se sedam dana u tjednu.

Ne znači ne

Roditeljima se može činiti bezopasnim inzistirati da njihovo dijete zagrli ili poljubi rođaka, baku, djeda ili nekoga drugog, čak i kada se čini da je djetetu očito neugodno. Međutim, to može djeci stvoriti krivu predodžbu o tome da možda moraju raditi stvari oko kojih se ne osjećaju ugodno. S vremenom njihova intuicija može izblijedjeti. Postaju manje svjesni okolnosti koje nisu sigurne.

Ako nešto pođe po zlu, to ne treba skrivati

Iako sve obitelji mogu imati tajne, važno je što te tajne sadržavaju. Kad nešto pođe po zlu, djeca, ali i odrasli, mogu to pokušati sakriti ili čak lagati o tome. Psych Central kaže da čuvanje velikih tajni može biti vrlo štetno za obiteljsku dinamiku.

Prešućivanje nečega od strane roditelja ili djece može izazvati sumnju, ljutnju ili lažnu percepciju stvarnosti. Kako biste održali čvrsto povjerenje unutar obiteljske jedinice, možda nije mudro pokušavati sakriti kada stvari krenu po zlu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.