Roditelji otkrili što im je važno prilikom kupnje dječje odjeće

Foto: Promo, 123RF

TOPLI, ljetni dani polako se bliže kraju. To znači kraj godišnjih odmora, povratak poslovnim obvezama, a za djecu novim vrtićkim i školskim avanturama. Dolazak nižih temperatura mnogi će dočekati spremni i već sada se krenuti opremati za hladniji period godine. 

Iako je dobro uzeti u obzir želje djeteta prilikom kupnje dječje odjeće, roditelji bi trebali obratiti pozornost na još neke stvari kad biraju što će njihovo dijete nositi u narednoj sezoni. Na prvom mjestu važno je da odjeća za njihove mališane bude praktična, topla i kvalitetna.

Razgovarali smo se nekoliko mama i jednim tatom koji su nam otkrili koje kriterije odjeća koju biraju vlastitoj djeci uvijek mora zadovoljiti.

Veličina

Petra je u slatkom iščekivanju prinove. Kad stariju kćer ostavi u vrtiću, obavlja kupovinu posljednjih sitnica kako bi spremno dočekala dolazak novog člana u obitelj.

“Kupujem manje nego prije tri godine kad sam nosila sina Luku. Bilo je toliko toga čemu nismo mogli odoljeti, ali Luka hrpu odjeće nikad nije odjenuo”, ispričala nam je ova mlada mama.

“Bebe brzo rastu i sada ću se odmah opskrbiti mrvicu većim veličinama. Rekla sam i prijateljima da tako kupuju jer uz dvoje djece vjerojatno neću imati vremena mijenjati odjeću, a žao mi je kada dijete neki komad preraste prije nego što je uopće imalo priliku odjenuti ga”, dodaje. 

To je ujedno i savjet stručnjaka. Čak i ako mislite da znate koju odjeću nosi vaše dijete, uvijek provjerite mjere. Ako niste sigurni, odaberite veći komad da djetetu ne bude neudobno, a, uostalom, moći će ga nositi i kasnije.

Funkcionalnost

Mama Tanja ima jedno dijete vrtićke dobi. Prva godina u jaslicama naučila ju je zašto dijete odijevati slojevito i provjeriti je li odjeća vodootporna i štiti li dijete od kiše i vjetra.

“Pronašla sam jedan preslatki džemper koji sam smatrala idealnim za hladne, zimske dane. Ostavila sam svoju Saru u jaslicama i poslijepodne došla po nju, a ona me dočekala u bodiju. Kad sam pitala njenu tetu nije li joj zima, objasnila mi je da se preznojila i da je bolje da takve stvari ostavimo za posebne prilike, a u jaslice je dovodimo slojevito odjevenu kako bismo odgajateljicama olakšali posao”, kaže Tanja kojoj je to bila pouka da dijete odijeva u komotnu i udobnu odjeću.

“Kad vani ne pada kiša ili snijeg, odgajateljica ih pusti na terasu da što više borave na svježem zraku. Zato im je jednostavnije kada je dijete odjeveno u bodi, tanju majicu, vestu ili gornji dio trenirke na cif jer su klinci brže spremni za izlazak iz sobe.”

Održavanje

Tata Filip dijeli mišljenje naše prethodne sugovornice jer sa svoje dvoje djece, sedmogodišnjom Teom i petogodišnjim Janom, često dane provodi u prirodi. Kad im vremenske prilike to dopuštaju, prošeću na Sljeme.

“Nije nam se jednom dogodilo da smo krenuli iz oblačnog centra grada, a na vrhu Medvednice nas je dočekalo sunce. To me naučilo da obavezno klince odjenem slojevito. Znaju gunđati da im je hladno, a na Sljemenu šeću u kratkim rukavima”, priča nam kroz smijeh. 

Kad borave na otvorenom, razigrani Jan i Tea uvijek trče, a zbog znatiželje se nerijetko pronađu u nekim neočekivanim situacijama.

“Jednom smo nedjeljno poslijepodne odlučili iskoristiti za šetnju Maksimirom. Išao sam klincima pokazati kornjače kraj jednog od jezera. Tea je bila oprezna, ali Jan je svim silama htio prići što bliže. Zemlja je bila mokra pa se poskliznuo i pao. Jakna mu je bila blatna, a sutradan je morao u vrtić. To nas je naučilo da uvijek imamo još jedan komad odjeće u rezervi, a i supruga sad uvijek kupuje samo ono što može u perilicu rublja”, prisjetio se Filip.

Kvaliteta

36-godišnja Nika vrlo je iskusna mama. Iako bi voljela više odmarati, dvoje mlađe djece to joj ne dopušta.

“Čekamo još jedno dijete pa ima dana kad bih najradije spavala, ali djeca zahtijevaju svoje. Svako jutro prošećemo po kruh, mlijeko i novine, a poslijepodne moramo u park. Najvažnije mi je da je odjeća udobna, ali i kvalitetna. Srećom, imam dvije kćeri pa su puno toga obje nosile, a sada će naslijediti i treća”, pojašnjava Nika koja uvijek daje prednost prirodnim materijalima.

“Iste takve stvari biram i za sebe. Sad sam malo osjetljivija, zato se i kaže da je žena u drugom stanju, ali jednostavno se volim osjećati slobodnom kako bih mogla trčati za dvoje djece s trećim na putu”, ističe.

Izdržljivost, sigurnost, funkcionalnost, ispravnost veličina i udobnost neke su od karakteristika odjevnih komada za trudnice, bebe i djecu koji se mogu naći na policama Lidla. Upravo su to svi navedeni kriteriji koje roditelji smatraju važnim pri odabiru odjeće za svoje klince i klinceze.

Lupilu, Pepperts, Meradiso, Esmara, Livergy i Crivit su robne marke tekstilnih proizvoda čiju kvalitetu jamči njemački istraživački institut Hohenstein, koji provodi razna ispitivanja kako bi kupcima mogli jamčiti sigurnost i zadovoljstvo svojim proizvodima. Ovaj ugledni institut ispituje sigurnost i izdržljivost tkanina, ispravnost veličina, funkcionalnost, toplinsku izolaciju, vodootpornost i prozračnost.

S druge strane, Qudal medalja potvrda je kvalitete od strane kupaca koji mogu opušteno uživati u svojim životnim trenucima.

Tekstilni proizvodi za najslađe trenutke cijele obitelji s Hohenstein logotipom možete pronaći od ponedjeljka, 9. rujna, u Lidlu.

Sadržaj donosimo u suradnji s Lidlom, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.