Roditelji najčešće imaju omiljeno dijete, pokazuje istraživanje

Foto: Unsplash

UNATOČ tome što će roditelji to nevoljko podijeliti s drugima, istina je da većina njih zaista favorizira jedno od svoje djece. To samo govori da se radi o jednoj normalnoj i uobičajenoj situaciji. Ipak, poznato nam je nepisano pravilo da svu djecu treba voljeti i tretirati jednako. Zašto se onda ipak događa da roditelju jedno dijete ističe kao omiljeno?

Jedna od stvari koja utječe na favoriziranje jednog djeteta je red rođenja. Omiljeno dijete može biti prvo, posljednje, ali jako rijetko ono srednje. Postoji već i uvriježen fenomen srednjeg djeteta koji nam je svima poznat. 

Drugi razlozi za odabir omiljenog djeteta povezani su s osobnošću roditelja i njegovim životnim iskustvima. Naša djeca reflektiraju naše osobnosti (dobre ili loše). Nije čudno onda da roditelj voli provoditi vrijeme s djetetom koje mu daje osjećaj da je uspješan, a to podsvjesno doživljava ako prepozna neke svoje osobine u djetetu.

Kvaliteta obiteljskih odnosa je također važan faktor. Neka djeca ponekad podsjećaju roditelja na osobu iz prošlosti koja im je puno značila, kao na umrlog roditelja ili najdražu tetu. 

Kao što se sve mijenja, tako se mijenja i odabir omiljenog djeteta. Sam koncept ima vrlo fluidnu prirodu. Ljudi se mijenjaju, a djeca naročito jer su tek u postupku formiranja svoje ličnosti. Ponekad roditelji često mijenjaju odabir omiljenog djeteta i daju djeci do znanja o tome, a najčešće pokušavajući ih potaknuti na ljepše ponašanje. Koji god bio vaš razlog, ne osjećajte se loše zbog toga, objašnjava psihijatrica Carlin Barnes.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.