Reality zvijezda koja je rodila u ormaru priznala da se zbog toga borila s PTSP-om

GOTOVO dvije godine nakon što je neočekivano rodila u walk-in ormaru svoje spavaće sobe reality zvijezda Jade Roper i dalje se rasplače kad prepričava prve trenutke sa svojim sinom Brooksom.

"Osjećala sam kao da me ne želi, što je bilo najteže", rekla je Roper u razgovoru za Today: "Osjećala sam se jako nepovezano, kao da on nije znao da sam mu mama ili me nije želio za mamu."

Roper je plakala i dok je prvi put ljuljala svog tek rođenog sina dok je sjedila na podu svog ormara, a bolničari su se gurali oko nje. Taj je kaos zabilježen i fotografijom koja je kasnije objavljena na društvenim mrežama.

Nažalost, neočekivani porođaj je kod ove 34-godišnjakinje izazvao traumu pa je sada odlučila progovoriti o iskustvu s postporođajnim PTSP-om.

"Od sekunde kad sam rodila pa sve dok nisam zatrudnjela sa svojim (drugim) sinom Reedom, borila sam se s posttraumatskim stresnim poremećajem", rekla je Roper, koja se pojavila u 19. sezoni Bachelora i kasnije u emisiji Bachelor in Paradise, gdje je upoznala svog supruga Tannera Tolberta.

"Kad sam rađala, imala sam toliko nagli porođaj da sam mislila da se nešto loše događa", rekla je. "Mislila sam da će umrijeti. Mislila sam da ću i ja umrijeti. Nakon tog iskustva često su mi se vraćale slike tih prizora i imala sam osjećaj da nismo sigurni. Imala sam iznenadne napadaje vrtoglavice, kao i misli koje nisu zdrave. Sve je bilo jako intenzivno", opisala je.

Bila joj je poznata postporođajna depresija i čak je nakratko pomislila da možda ima postporođajnu psihozu, ali duboko u sebi znala je da je ono što proživljava nešto drugo.

Roper je rekla da sada žali što pomoć nije potražila i o svojim osjećajima progovorila ranije.

"Stalno sam si govorila da će sve proći samo od sebe. Također sam se bojala odlaska liječniku. Zaista sam se bojala da nitko neće potvrditi moje osjećaje. I da možda samo ni od čega radim (pre)veliku stvar, da sam možda samo slaba", prisjetila se.

Roper je na kraju potražila pomoć u liječenju hipnoterapijom. Pet i pol mjeseci nakon porođaja ponovo je ostala trudna, s trećim djetetom, i vjeruje da su joj i hormonalne promjene pomogle da se izbori s traumom.

PTSP pogađa 9% žena nakon porođaja, prema Postpartum Support Internationalu. Drugim riječima, to je otprilike 1 od 11 novopečenih mama. Iako postporođajna depresija i cjelokupno mentalno zdravlje novopečenih majki privlače više pozornosti posljednjih godina, stručnjaci kažu da još uvijek nema puno svijesti o postporođajnom PTSP-u.

Simptomi mogu biti slični depresiji, ali ono što razlikuje PTSP je nametljivo prisjećanje na traumu - u ovom slučaju porođaja - i rezultirajuća hiperbudnost, objasnila je Sharon Dekel, docentica psihologije u Harvard Medical Schoolu, čiji odjel proučava porođajne traume i postporođajni PTSP.

To predstavlja značajan problem jer je sama beba, naravno, podsjetnik na porođajno iskustvo.

"Moglo bi se dogoditi da žene izbjegavaju bebu. Jasno nam je da je rano postporođajno razdoblje vrlo važno vrijeme za stvaranje veze majke i djeteta, a samim time bi to majke koje izbjegavaju bebu moglo dovesti do opasnog scenarija", kaže Dekel.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.