Psihologinja: Ovi znakovi pokazuju da bi vaše dijete moglo biti razmaženo

Foto: Shutterstock

RODITELJI svojoj djeci često pokušavaju dati sve ono što oni sami nikada nisu imali što ponekad može dovesti do neželjenih posljedica, upozoravaju stručnjaci. Od zadovoljavanja osnovnih potreba pa sve do aktivnosti za izgradnju samopouzdanja, kako znati kada je vrijeme da pritisnemo kočnicu i postavimo granice? Dječja psihologinja Michele Borba tvrdi da, iako roditelji ne vole svoju djecu vidjeti nesretnom i lakše im je popustiti, neprestano ugađanje može dugoročno biti iznimno štetno, prenosi Cafe Mom.

''Zaštita djece od izazova smanjuje njihove šanse da izgrade otpornost koja će im kasnije trebati. Naime, u svome dugogodišnjem radu imala sam priliku vidjeti kako razmažena djeca odrastaju u pretjerano ugađajuće, sebične, nesretne i stalno nezadovoljne odrasle osobe'', objasnila je psihologinja pa podijelila znakove na koje bismo trebali pripaziti, a koji jasno otkrivaju da je dijete razmaženo:

  • uvijek očekuje da će dobiti ono što želi
  • ne prihvaća ''ne'' kao odgovor
  • ne poštuje postavljene granice
  • drsko odgovara roditeljima i drugim odraslim osobama
  • nikad nije zadovoljno s onime što ima.

Međutim, dječja psihologinja objašnjava kako je dobra vijest ta da je svaki spomenuti obrazac ponašanja naučen te se promjenom istih mijenja i promjena ponašanja kod djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.