Psihologinja navodi glavne pogreške koje roditelji rade u odgoju djece

Foto: Pexels

Roditelji se suočavaju s brojnim izazovima u procesu odgoja djece. Neke roditeljske strategije i izbori mogu imati dugoročne posljedice za razvoj i dobrobit djece. Psihologinja Irina Krasinskaja otkrila je koje su najmanje konstruktivne strategije odgoja, odnosno koje greške roditelji čine.

Prva stvar na popisu je usporedba s drugom djecom.

"Kada se radi o usporedbi s drugom djecom, važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i da se razvija vlastitim tempom. Uspoređivanje može dovesti do stresa, smanjene motivacije za učenje, razvoja anksioznih poremećaja i formiranja niskog samopoštovanja. Umjesto toga, podržite i ohrabrite djetetove napore te dajte formativne povratne informacije. Upamtite da se svaki uspjeh računa", rekla je stručnjakinja.

Nedosljedno ponašanje odraslih, prema psihologinji, kod djece može dovesti do zbunjenosti i stresa.

"Važno je stvoriti stabilno i predvidljivo okruženje, jasna i predvidiva pravila. Pokušajte biti dosljedni u svojim odlukama i reakcijama. Pomozite svom djetetu da poboljša svoje vještine planiranja i samoregulacije. Naučite ga strategijama za upravljanje stresom i prilagodbu promjenama", dodala je.

Treća je greška nedostatak komunikacije i rijetki zagrljaji.

"Emocionalna podrška, komunikacija i fizički kontakt igraju važnu ulogu u razvoju djeteta. Nastojte stvoriti toplo i podržavajuće okruženje koje će pridonijeti njegovoj emocionalnoj i psihičkoj dobrobiti. Odredite posebno vrijeme za komunikaciju s djetetom. To će mu pomoći da se osjeća shvaćenim i cijenjenim", savjetuje Krasinskaja.

Četvrta pogreška je pristran stav prema djetetovim hobijima.

"Kada odrasli imaju pristran stav prema djetetovim interesima, to ograničava njihov razvoj, samoizražavanje i smanjuje njihovo samopoštovanje. Nastojte stvoriti poticajno okruženje u kojem će se dijete osjećati priznato i cijenjeno, bez obzira na svoje sklonosti", preporučila je psihologinja.

Roditelji također ne bi trebali zanemariti važnost odmora i slobodnog vremena.

"Ne zaboravite da odmor i slobodno vrijeme igraju važnu ulogu u razvoju i dobrobiti djeteta. Pomozite mu da nauči cijeniti i organizirati svoje vrijeme tako da donosi radost, korist i emocionalno zadovoljstvo", napomenula je stručnjakinja.

Na kraju, velika pogreška je odbacivanje i fizičko kažnjavanje. Prema psihologinji, to nikako ne bi smjeli biti alati kojima se služimo u odgoju.

"Takve metode mogu dovesti do ozbiljnih psiholoških problema, poput niskog samopoštovanja, tjeskobe, agresije. Ne pridonose zdravom mentalnom razvoju djeteta i mogu uzrokovati nepopravljivu štetu njegovom emocionalnom i fizičkom blagostanju", zaključila je psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.