Psiholog s Harvarda otkrio što je najvažnije za odgoj uspješnog djeteta

Foto: Pexels

RODITELJIMA je najvažnije da njihova djeca budu zdrava, sretna i uspješna, ali također ih nastoje pripremiti za stvarni svijet kako bi se što lakše nosili s izazovima koji dolaze tijekom njihovog odrastanja. Međutim, psiholog s Harvarda, Rick Weissbourd otkrio je da mnogi roditelji zanemaruju jednu stvar koja je iznimno važna na ovom putu, a riječ je o ljubaznosti.

S obzirom na to da je radio na istraživanju koje se fokusiralo na dobrotu djece, podaci koje je dobio, kaže, itekako su ga iznenadili. Kako donosi The Washington Post, Weissbourd je otkrio kako čak 80 posto roditelja više brine o djetetovim postignućima ili njegovoj sreći nego za to osjeća li empatiju prema drugim ljudima.

Uz sve to, ispitivanje među djecom pokazalo je da su roditelji tri puta ponosniji ako njihovo dijete ima dobre ocjene nego ako je ljubazno prema svojim vršnjacima. To je, kako objašnjava, jedna od najvećih grešaka jer je upravo učenje ljubaznosti najvažnije u odgoju uspješnog djeteta.

Kako bi pomogao roditeljima da više porade na razvoju empatije, odnosno ljubaznosti kod svoje djece, podijelio je nekoliko savjeta koji bi im u tome itekako mogli pomoći. Oni su sljedeći:

  • roditelji trebaju biti uzor svome djetetu, ponašanjem i riječima
  • roditelji trebaju verbalizirati ljubaznost i učiti dijete da čini isto
  • roditelji trebaju pomoći djetetu da kontrolira negativne emocije
  • roditelji trebaju učiti dijete kako biti zahvalno na onome što ima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.