Psiholog otkriva jasne znakove da ste u vezi s grandioznim narcisom

Foto: Shutterstock

Grandiozni narcizam je osobina ličnosti koju karakterizira pretjerano izražen osjećaj vlastite važnosti, stalna potreba za divljenjem i nedostatak empatije za druge. Pojedinci s grandioznim narcizmom često vjeruju da su superiorniji od drugih te nastoje dominirati društvenim interakcijama. Mogu preuveličavati svoja postignuća, očekivati poseban tretman i iskorištavati druge kako bi postigli svoje ciljeve.

"Istraživanja pokazuju da se grandiozni narcizam sastoji od dvije glavne osobine: potrebe za divljenjem i sklonosti rivalstvu. Ove osobine zajedno služe održavanju visokog mišljenja o sebi, često na štetu bliskih odnosa", objašnjava psiholog Mark Travers za Psychology Today.

Evo kako dvije temeljne osobine grandioznog narcizma negativno utječu na romantične veze.

1. Narcisoidno divljenje

Narcisoidno divljenje odnosi se na intenzivnu želju za pažnjom, pohvalom i obožavanjem koju osobe s narcisoidnim osobinama traže od drugih. "To služi jačanju njihovog krhkog samopouzdanja i potvrđivanju njihovog prenapuhanog osjećaja vlastite važnosti", kaže psiholog.

Ova potraga za divljenjem može utjecati na odnose zbog sljedećih narcističkih kvaliteta.

  • Stalna potreba za pažnjom.
  • Pretjerana slika o sebi.
  • Manipulativno ponašanje.
  • Poteškoće u održavanju intimnosti.

2. Narcisoidno rivalstvo

"Narcisoidno rivalstvo uključuje obrambene strategije usmjerene na zaštitu vlastite slike o sebi kroz agresivno ponašanje prema drugima. Ova osobina odražava duboko usađenu nesigurnost i stalnu potrebu za održavanjem osjećaja nadmoći", ističe Travers.

Pojedinci s visokim narcisoidnim rivalstvom mogu iskorištavati druge i gajiti zavist prema tuđim postignućima, jer to ugrožava njihovu grandioznu sliku o sebi.

U vezama, narcisoidno rivalstvo može imati duboke i štetne učinke. Evo kako se može manifestirati:

  • Osjetljivost na kritike.
  • Zavist i ogorčenost.
  • Konfrontirajuće i agresivno ponašanje.
  • Nedostatak konstruktivne komunikacije.

"Za pojedince koji su s njima uključeni, bitno je postaviti granice, dati prioritet vlastitoj dobrobiti i potražiti podršku ako se osjećaju zarobljeni u ovoj dinamici odnosa. Za narcise je također važno da potraže podršku za njegovanje samosvijesti kako bi izgradili zdravije, dugotrajnije odnose", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.