Previše igračaka može negativno utjecati na djecu, tvrdi istraživanje

Foto: Shutterstock

PREMA Medical Xpressu i ABC Newsu, istraživači su objasnili da je moguće za djecu imati previše igračaka. Ponuđeni su i neki savjeti za roditelje da nauče izvući maksimum iz nekoliko igračaka, koliko bi ih njihova djeca trebala imati.

Kao najveću brigu po pitanju pretjerane količine igračaka je problem pretjerane stimulacije, koja može utjecati na njihovu sposobnost učenja i kreativne igre. Okružena s previše igračaka, djeca često ne znaju čime bi se igrala i naposljetku skaču s igračke na igračku, umjesto da usredotoče svoju pažnju na jednu.

Odrasli mogu razumjeti tu pojavu jer ponekad neće moći obaviti neki posao ako su im, primjerice, radni stolovi pretrpani.

Reorganizacija je ključna

Istraživanja su ukazala na činjenicu da manje igračaka može dovesti do kvalitetnije provedenog vremena u igri te djeci omogućuje da izgrade sposobnost obraćanja pažnje i kreativnosti.

Ako roditelji požele djeci ograničiti broj igračaka, možda neće znati odakle početi. Važno je napomenuti da nije potrebno bacati igračke, ali kvalitetna reorganizacija je ključna.

Jedna od boljih metoda je raspored rotacije, pri čemu se na tjednoj ili mjesečnoj bazi izmjenjuje set igračaka kojem su djeca izložena.

Također je važno usredotočiti se na kategorije igračaka koje pomažu djetetu u razvoju. Poželjno je nastojati izložiti dijete funkcionalnim i aktivnim igračkama, koje potiču njihovu kreativnost i kognitivni razvoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.