Ovo je razlog zbog kojeg je bebama prva riječ najčešće "tata"

Foto: Pixabay

Ako dijete prvo izgovori "tata", to može biti demoralizirajuće za majku, ali stručnjaci tvrde da to ne treba shvaćati osobno. Naime, to ne znači nužno da dijete pokazuje naklonost prema ocu.

"Prva riječ uglavnom je povezana s onim što bebe najviše čuju", tvrdi logopedinja Stephanie Cohen.

Postoje još neki razlozi zbog kojih bi bebe mogle reći "tata" prije "mama", a koji nemaju veze s preferencijama roditelja. Cohen ističe da bebe često više čuju "tata" jer majke pričaju o svojim partnerima više nego o sebi.

U nekim slučajevima beba se uopće ne obraća nijednom roditelju, već samo pokušava ispuštati glasove.

Tu je i teorija da je "tata" lakše reći, ali oko toga postoje prijepori. Ruski lingvist Roman Jakobson otkrio je da je mališanima jednostavnije izgovoriti "m" jer to obično čine kada sišu bočicu ili dojku. To osporava lingvistički stručnjak Breyne Moskowitz, koji tvrdi da je nazalne glasove poput "m" teže izgovoriti.

U svakom slučaju, ako se pitate kako pokušati natjerati dijete da mu prva riječ bude "mama", a ne "tata", Cohen savjetuje da koristite zabavne metode.

"Kad pred djetetom otpijete gutljaj vode ili soka, recite "mmmm". Bebe vole zvučne igre. Možete i ustima pokazivati kako se izgovara glas "m". Dijete će vas promatrati i pokušat će napraviti ono što vi radite", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.