Pogledajte crteže svoje djece i uz ovaj test procijenite koliko su nadarena

Foto: Instagram

INTELIGENCIJA je jedno, a nadarenost nešto skroz drugo.

Ako vas zanima je li vaše dijete prosječno nadareno, ili je pak ispod ili iznad prosjeka, to ćete lako provjeriti uz pomoć njihovih crteža.


Naravno, ovo nećete moći primijeniti baš na crtežima djece stare dvije, tri godine, no, čak se i tad nešto može naslutiti. 

Stručnjaci koji se bave nadarenom, kreativnom djecom, početnu prosudbu o dječjoj kreativnosti ocjenjuju na temelju detalja koje djeca crtaju u svojim crtežima.

Ako pričamo o djeci koja već naveliko crtaju ljude, detalji po kojima će se neki autor izdvojiti kao iznadprosječno nadaren su svi oni koje djeca vide, ali uglavnom ne crtaju baš tako često: dlake na rukama, šminka, pjegice, detalji na odjeći poput džepova, ukrasa, nakit na ženama, ali i poze u kojima ih crtaju. Rijetko koje dijete crta nekoga iz profila ili poluprofila, rijetko kada ih na crtežu smještaju u neku pozu, primjerice s prekriženim nogama ili s rukom u džepu, a još ih rjeđe crtaju s leđa, u detaljima.

To su detalji koji jasno pokazuju koliko dijete duboko promišlja o onome što crta i koliko je spremno upiti i razumjeti svijet oko sebe. A to je ta kreativnost i nadarenost koja je u razvoju čovjeka često puno važnija od same inteligencije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.