Pogled na carski rez iz carske lože

Foto: Facebook

VEĆINA nas može otprilike predočiti kako zaista izgleda carski rez. Znamo gdje se radi rez. Znamo da se beba vadi van. Da se trbuh potom zašije i da mama nakon toga ima bebu. Sve to znamo i zapravo možemo zorno dočarati, no ovaj internet na kojem doista nema što nema  pružio nam je mogućnost da zavirimo i u svijet privilegirano ostavljen  samo medicinskom osoblju.

Logično - naravno, jer to je operacija koju nijedna pacijentica neće gledati dok se izvodi na njoj. 
No, kako se na internetu danas stvarno objavljuje svašta, nije nas začudilo ni kada smo ugledali fotografije carskog reza na kojima se vidi gotovo sve! Sve osim šivanja. 
 
Fotografije su objavljene na Facebook stranici Being Woman.


 




Inače, ako niste znale, carski rez je kirurški zahvat u općoj ili spinalnoj anesteziji (kojom se umrtvljuje samo donji dio tijela) i radi se malim poprečnim rezom u donjem dijelu trbuha. Rezom se otvara prvo trbušna šupljina, potom maternica te plodni ovoji iz kojih se vadi beba. Kompletan zahvat traje od 20 do 30 minuta, s time da se beba vadi već nakon 4-5 minuta od početka zahvata. 
 
Dok pedijatri pregledavaju bebu liječnik koji obavlja zahvat prvo ljušti maternicu te potom šiva sloj po sloj obrnutim redoslijedom od rezanja. Dakle, prvo se šivaju ovoji, pa maternica i posljednjim šavovima zatvara trbušna šupljina, a s obzirom da je riječ o ozbiljnoj operaciji oporavak traje nekoliko tjedana. No, za utjehu, stanje se iz dana u dan popravlja pa majka nakon šest dana provedenih u bolnici, koliko se obično ostaje, već može hodati. Otežano i uz još uvijek prisutne bolove, posebno prilikom naprezanja (smijeh, kašalj, velika nužda...), ali već nakon otprilike dva tjedna mnoge žene funkcioniraju sasvim normalno. Neke čak i ranije. 
 
Komplikacije su, naravno, moguće, no prilično su rijetke pa ih ovog puta nećemo ni spominjati. 
Inače, u Hrvatskoj se oko 20 posto trudnoća završi upravo carskim rezom, a velika većina zahvata opravdana je medicinskim razlozima. Dakle, nije unaprijed dogovorena kako to javnost uobičava misliti. A kako tih opravdanih medicinskih razloga ima dosta, spomenut ćemo one najuobičajenije: prijeteća asfiksija (usporeni otkucaji srca prilikom pomanjkanja kisika kojeg beba treba dobivati putem posteljice), disproporcija glavice i porođajnog kanala, disproporcija zdjelice, teško napredovanje poroda, teža medicinska stanja majke koji bi mogli ugroziti njeno zdravlje, a sve češće i položaj zatkom


 



U ovu statistiku sve se više ubrajaju i majke s višeplodnim trudnoćama, rodilje koje su zanijele medicinski potpomognutom oplodnjom te sve više i starost prvorotkinja koje sve češće rađaju iznad 40. godine života. Osim toga, začarani krug rastućeg broja carskih rezova svakako je i taj što mnoge roditelje koje su prvo dijete rodile carskim rezom, a zbog povećanog rizika rupture maternice, svako sljedeće dijete rađa na isti način. 
 
Naravno, o tome hoće li se trudnoća završiti prirodno ili carskim rezom odlučuju liječnici ili prije termina poroda, dakle planiranim carskim, ili za vrijeme poroda ukoliko se ukaže potreba za njim. Naravno, tek kada glavni liječnik odobri zahvat.  
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.