Pet znakova koji otkrivaju narcisoidnog roditelja, prema stručnjacima

Foto: Pexels

Empatija, strpljenje i nesebičnost neke su od osobina koje roditelji žele prenijeti na svoju djecu, osim narcisoidnih roditelja. To može utjecati na mentalno i emocionalno zdravlje djece, samopouzdanje, pa čak i na druge odnose u odrasloj dobi.

Stručnjaci kažu da je prvi korak prema izlječenju svijest o znakovima koji odaju narcisoidne roditelje.

1. Često hodate kao po jajima

Prema savjetniku specijaliziranom za obiteljske odnose, Carlu Nassaru, narcisoidni roditelji od svoje djece očekuju da toleriraju sve njihove dramatične i nepredvidive promjene raspoloženja.

"Upravo zato što stalno brinete o njihovim emocijama, naučili ste potiskivati vlastite", objasnio je savjetnik za Best Life.

2. Njihove potrebe uvijek su na prvom mjestu

S vremenom narcisoidni roditelji suptilno ojačavaju ideju da je naš posao brinuti se za njih, a ne obrnuto, tvrdi Nassar. On primjećuje da ova dinamika često može imati dugotrajan učinak koji rezultira negativnim posljedicama i u odrasloj dobi.

Djeca roditelja s narcisoidnim sklonostima često se nađu u vezama ili čak poslovima u kojima imaju ulogu skrbnika te mogu imati poteškoća u priznavanju ili izražavanju vlastitih potreba.

3. Ne poštuju vaše granice

Dok smo odrastali, roditelj je možda čitao naš dnevnik ili poruke, ili je s nama dijelio neprikladne osobne podatke. Kako Nassar kaže, narcisoidni roditelji ne vide ta djela kao nasilništvo jer smatraju da imaju pravo na sve u životu svog djeteta.

"Možda vam je vrlo teško reći ne stvarima ili postaviti granice s ljudima u vašem životu oko toga kakva vrsta ponašanja nije prihvatljiva", kaže Nassar.

4. Ne slave vaše uspjehe

Roditelji koji su mentalno i emocionalno zdravi, osjećaju ponos i radost kada njihova djeca uspiju. No, narcisoidni roditelj imat će problema s priznavanjem djetetovih pobjeda jer to znači da moraju skrenuti fokus sa svojih, objasnila je psihologinja Michele Leno.

"Narcisi se trebaju osjećati priznatima, jer inače postaju tjeskobni ako nisu u središtu pozornosti", navela je.

5. Nikad se zapravo ne ispričaju

Leno i Nassar kažu da narcisi često prebacuju krivnju na dijete kako nikada ne bi morali priznati svoje greške. 

"Kao odrasla osoba, možda ćete primijetiti da često preuzimate odgovornost za stvari koje nisu vaša krivnja. To je zato što vas je vaš narcisoidni roditelj zapravo natjerao da vjerujete kako ste uvijek vi krivi", zaključio je Nassar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.