Pet savjeta koji će vam pomoći da šefovima kažete da ste trudni

Foto: 123RF

DOBIT ćete dijete! Vjerojatno ćete uskoro htjeti to reći cijelom svijetu (ili barem svojim prijateljima s Facebooka), ali prvo razmislite kako reći šefu da ste trudni.

Iako se to može činiti pomalo teško ili neugodno, sve dok slijedite neke osnovne korake, sve bi trebalo biti potpuno u redu.

1. Upoznajte se sa svojim pravima

Ne morate preko noći postati stručnjak, ali korisno je upoznati se s osnovama. Informacije možete potražiti i od kolegica koje su i same majke te su već prošle kroz sve ono što vas tek čeka.

Osim pravila kompanije, ne zaboravite istražiti i zakone zemlje u kojoj živite.

2. Prvo recite šefu, čak i ako su vam kolege prijatelji

Ne želite da vaš šef vijesti o vašoj bebi čuje od nekoga drugog ili sazna iz vaših objava na Facebooku ili Instagramu. Kada budete spremni podijeliti vijesti, isprobajte sljedeći redoslijed: recite šefu i odjelu ljudskih resursa, a tek onda "podivljajte" na društvenim mrežama dijeleći vijesti!

3. Razmislite o tome kada ćete otkriti vijest

Većina žena kaže poslodavcu da je trudna negdje na kraju prvog tromjesečja ili u ranom dijelu drugog tromjesečja.

To je djelomično jer se u tom trenutku rizik od pobačaja značajno smanjuje. Također, u tom periodu se kod većine žena počinje nazirati i trudnički trbuščić.

U svakom slučaju, samo pripazite da ne čekate predugo jer ćete morati osigurati dovoljno vremena za planiranje raspodjele posla nakon vašeg odlaska.

4. Učinite to osobno i budite kratki

Ako je ikako moguće, trebali biste priopćiti vijesti osobno, ako ni zbog čega drugog, onda da biste procijenili reakciju. Recite šefu da ćete ga na vrijeme informirati o svom planu o rodiljnom dopustu. Tako ćete si stvoriti prostor za planiranje mjeseci koji dolaze.

5. Smirite živce

Zaposlene (buduće) mame se često brinu oko toga hoće li šefovi misliti da zbog trudnoće nisu dovoljno posvećene poslu i karijeri. Iako možda neki ljudi zbija tako razmišljaju, njihova uvjerenja su izvan vaše kontrole i zato pokušajte ne trošiti previše energije brinući se o njima. Drugo, trebali biste težiti tome da izgledate kao da ste puni samopouzdanja zbog nadolazeće promjene u vašem životu bez obzira na to koliko se zapravo osjećate nesigurno. 

Moglo bi vam pomoći i ako razgovarate s drugim roditeljima koji rade s vama. Oni mogu podijeliti svoja iskustva i vjerojatno ćete čuti kako "roditeljske vještine" mogu biti prednost na radnom mjestu, piše Motherly.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.