Pet razloga zašto ne biste trebali škakljati svoju djecu

Foto: Shutterstock

GENERACIJAMA već roditelji se s djecom igraju tako da ih škakljaju. Premda se vjeruje da je škakljanje djece jedan od najbržih načina da se poboljša njihovo raspoloženje, jeste li ikad promislili da se vaše dijete možda ne zabavlja onoliko koliko vam se naizgled čini?

Čak i ako su vam namjere dobre, škakljanje bi moglo biti štetno

Škakljanje može izazvati smijeh brže nego bilo koja druga igra, ali to ne jamči da se vaše dijete zabavlja. Možda se smije jer si ne može pomoći i nema načina da vam kaže da prestanete. To može imati trajan učinak na dijete.

U 19. stoljeću teoretičari poput Charlesa Darwina sugerirali su da je škakljanje povezano s humorom. Međutim, znanstvenici su opovrgli ovu teoriju i smatraju da je škakljanje više refleks.

Mnoga se djeca osjećaju paralizirano zbog škakljanja i poduzimaju sve kako bi se zaštitila od toga. Zapravo, mnogi odrasli tvrde da su se osjećali vrlo neugodno dok su ih škakljali kao djecu.

Zašto ne biste trebali pretpostaviti da svako dijete voli da ga se škaklja

Kao i svaka druga tjelesna aktivnost koja zahtijeva kontakt s drugim čovjekom, i škakljanje bi trebalo iziskivati pristanak. Međutim, kako se na škakljanje često gleda kao na oblik igre, mnogi ljudi ne smatraju da je potrebno pitati dijete za dopuštenje. Slijedi nekoliko razloga zašto ne biste trebali pretpostaviti da vaše dijete voli da ga škakljaju.

Ne može se prestati smijati jer si ne može pomoći

Čak i ako to mrzi, vaše će se dijete bespomoćno hihotati i neće vam moći reći da ne uživa u tome. Smijeh koji se javlja uz škakljanje je refleksan i nije isti kao onaj nakon što dijete čuje smiješan vic.

Krši se njegovo pravo na tjelesnu autonomiju

Puno se govori o učenju o pristanku, posebno u posljednje vrijeme. Stručnjaci objašnjavaju kako je dodirivanje nekoga bez njegovog pristanka povreda njegovog tjelesnog integriteta. Ako ćemo dosljedno provoditi to pravilo, potrebno je pitati dijete je li mu škakljanje prihvatljivo.

Može biti ponižavajuće

Svaka osoba koju se škaklja gubi samokontrolu. Ne može reći što želi i bori se da povrati kontrolu nad onim što se događa s njenim tijelom. To može biti ponižavajuće za dijete. Čak i ako su vam namjere dobre, rezultat može biti štetan za dijete.

Škakljanje može izazvati zdravstvene komplikacije

Kad se dijete neprestano škaklja, počinje se nekontrolirano smijati i ne može govoriti ni disati. U nekim slučajevima može čak izgubiti svijest. Budući da vam ne može reći da prestanete, možda nećete shvatiti da se nešto slično sprema.

Škakljanje stvara probleme s povjerenjem

Ako vaše dijete ne voli da ga se škaklja, škakljanje protiv njegove volje može stvoriti doživotne probleme povjerenja. Kako odrasta, može poistovjećivati škakljanje s fizičkim zlostavljanjem, razviti veliko nepovjerenje prema ljudima koji ga dodiruju i pokušavati izbjegavati gužve zbog straha od dodira.

Ako su vas kao dijete škakljali i to vam je bilo zabavno ili ugodno, možda će vam biti teško dokučiti zašto ne smijete škakljati svoje dijete. Međutim, svako dijete je drugačije. Iako ste vi možda uživali u tom iskustvu, drugo dijete možda neće. Uvijek biste trebali pitati dijete za pristanak i dopustiti mu da postavi granice prije nego što ga poškakljate, kako piše The Bright Side.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.