Ovo su znakovi toksičnog prijateljstva među djecom

Foto: Shutterstock

PRIJATELJSTVA imaju veliki utjecaj u cijelom našem životnom ciklusu, ali su posebno važna tijekom djetinjstva i adolescencije. Prijatelji nas prate dok odrastamo i imaju važan utjecaj na razvoj našeg samopoštovanje i na način na koji vidimo svijet. Iz tog razloga mnogi roditelji mogu doći u iskušenje da biraju prijatelje svoje djece kako bi ih poštedjeli moguće patnje.

Pogrešni prijatelji u školskim godinama može naštetiti djeci i mladima. Ovo su znakovi koji će vam pomoći u prepoznavanju toksičnog prijateljstva među djecom.

Pritisak vršnjaka

Ako se vaše dijete neprestano brine što će njegovi prijatelji misliti o njegovom odijevanju ili bilo čemu drugome, to je znak mogućeg pritiska vršnjaka, što se smatra znakom toksičnog prijateljstva.

Nedostatak suradnje

Prijateljstvo zahtijeva razumijevanje. Ako vaše dijete ima prijatelje koji ga pokušavaju nadjačati u odlukama, prijateljski odnos nije najzdraviji.

Nepoštovanje

Nepoštovanju nema mjesta ni u jednom odnosu, pa ni u prijateljskom. Pomozite djetetu da razumije da je poštivanje drugih iznad svega.

Nepostojanje granica

Svatko treba vrijeme za sebe. Ako prijatelji vašeg djeteta neprestano traže njegovu pažnju i ne poštuju granice, toksični su.

Ljubomora

Ljubomora može biti toksična. Kad dijete ne želi dijeliti prijatelja s drugima, stvari mogu krenuti po zlu.

Nepovjerenje

Najbolji prijatelj je osoba od povjerenja koja vas prihvaća sa svim vrlinama i manama. Ako dijete ne vjeruje svom prijatelju i ne osjeća se ugodno kraj njega, vjerojatno je riječ o nezdravom prijateljstvu.

Previše tračanja

Tračanje među prijateljima je u redu, ali kada preraste u osuđivanje drugih ili je pretjerano, toksično je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.