Ovo su pogreške roditelja koje starija djeca nikada ne zaboravljaju

Foto: Pexels

MNOGI ljudi sanjaju o velikoj, sretnoj obitelji. No, kada obitelj postane bogatija za novog člana, to ponekad može donesti i brojne izazove. Pogotovo za djecu koja su preko noći postala starija braća ili sestre. Zato majke i očevi moraju dobro paziti i na potrebe i osjećaje svoje prvorođene djece. 

Ovo su najčešće nesvjesne pogreške koje roditelji rade kada u obitelj stigne nova beba:

1. Ne pripreme djece na to da će dobiti brata ili sestru

Vijest da će njihovi roditelji uskoro dobiti (još jedno) dijete za starije dijete može biti šok. Naime, dijete je nekad bilo središte obitelji, a sada će se morati boriti za pažnju svojih roditelja. Mnoga djeca počinju misliti da su im roditelji odlučili pronaći zamjenu i počinju mrziti svoju braću i sestre prije nego što se uopće rode.

Zbog toga je izuzetno važno razgovarati sa svojom djecom o bebi koja će se roditi. Roditelji trebaju objasniti da postoji puno prednosti koje donosi novi brat ili sestra. Primjerice, uvijek će se imati s kim igrati, mogu bebu naučiti svemu što oni već znaju i bit će im dobar uzor. Naravno, i roditelji moraju biti sigurni da imaju dovoljno ljubavi za sve.

2. Kršenje privatnosti

Kad se rodi novo dijete, roditelji imaju puno više obaveza i ponekad ne primjećuju da neki njihovi postupci krše privatni prostor njihovog prvog djeteta. Na primjer, mogu početi davati djetetove igračke i druge stvari novoj bebi.

Kad roditelji rade ovakve stvari, djeca prestaju vjerovati sebi i počinju sumnjati jesu li važni roditeljima, što rezultira njihovim odrastanjem u sramežljive i povučene osobe.

3. Promjena obiteljske tradicije

Dolazak novog djeteta važan je događaj koji je, naravno, vrlo stresan. Najstarije dijete također se mora nositi s puno stresa, zbog čega dobre obiteljske tradicije postaju još važnije. Ako su roditelji djetetu čitali knjige prije spavanja, pjevali pjesme i zajedno prali zube, moraju i dalje raditi te stvari.

Obiteljske tradicije ujedinjuju članove i pomažu svakoj osobi da osjeća da je važna i prihvaćena. A najstarije dijete ima priliku prilagoditi se i shvatiti da će mu roditelji unatoč velikim promjenama i dalje čitati knjige prije nego što ode na spavanje, bez obzira na sve.

4. Uspoređivanje djece

Što je dijete starije, to se češće mora boriti za svoju osobnost i ima više sukoba s ljudima oko sebe. U ovakvim trenucima roditelji često žele reći nešto poput: "Zašto ne možeš biti kao tvoja mala sestra?".

No, uspoređivanje djece nije dobra ideja.

Studije pokazuju da takvo ponašanje negativno utječe na psihološko stanje oboje (ili više) djece. Jedno dijete postaje pod stresom jer su očekivanja previsoke, a drugo osjeća da s njima nešto nije u redu, zbog čega odnos s roditeljima postaje napet.

5. Starije dijete nije odjednom postalo odrasla osoba

Roditelji često očekuju da se njihova najstarija djeca ponašaju poput odraslih i pomažu u kući i u brizi oko mlađe djece. Ali najvažniji posao svakog djeteta je razvijati se i rasti, a ne brinuti se o drugoj djeci. Možete zatražiti pomoć od svoje starije djece samo ako je riječ o jednostavnijim zadacima i kako biste im pokazali da je biti najstarije dijete ustvari privilegija, a ne prokletstvo.

6. Emocionalno ignoriranje

Ponekad mame i tate nemaju dovoljno snage da posvete dovoljno pažnje i novorođenom djetetu i starijoj djeci. Roditelji mogu početi ignorirati svoju stariju djecu. Ali takvo ponašanje zaista je opasno za djecu jer zbog toga mogu razviti probleme s pokazivanjem vlastitih emocija, a može im i otežati sposobnost razvijanja odnosa s drugima.

7. Ne razgovaraju s djecom lice u lice

Liječnici tvrde da komunikacija licem u lice između roditelja i djece pomaže djeci da se razvijaju na zdrav način i poboljšava njihovo samopouzdanje i vještine učenja. Istodobno, stručnjaci kažu da nije stvar u količini vremena koje provodite zajedno, već u kvaliteti tog vremena.

To je posebno važno kad su svi pod stresom. Kada mama ili tata pronađu vremena za razgovor sa svojom djecom, djeca se osjećaju posebno i važno.

8. Ne hvale djecu kada ste međusobno slažu

Kritizirati nekoga je često puno lakše nego pohvaliti. Ali ako hvalite svoju djecu, poboljšavate njihovo samopoštovanje i razvijate njihove komunikacijske vještine. Ako vaša djeca osjećaju vašu podršku i razumiju da njihove roditelje čini sretnima kad se međusobno slažu, pokušat će se slagati još više, piše Bright Side.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.