Ovih 10 stvari razumiju samo djeca koja su posvojena

Foto: 123RF

LAINE Doss je novinarka, a za portal Best Life je progovorila o temi koju najradije izbjegava - činjenici da je posvojena.

Kako kaže, tek s 12 godina je saznala da je posvojena, a ni danas nema puno informacija o svojim biološkim roditeljima. Zna da su bili mladi, nisu bili vjenčani, majka je bila učiteljica, a najviše ju je šokirala informacija da su joj dali ime Kathleen. Njezini posvojitelji su joj promijenili ime u Laine. 

Kako je studeni međunarodni Mjesec posvojenja, odlučila je progovoriti o vlastitom iskustvu. Točnije, podijelila je deset stvari za koje smatra da ih mogu razumjeti samo djeca koja su posvojena.

1. Gledate u svoju obitelj i ne vidite sebe ni u kome od njih

"Očeva strana obitelji imala je prodorno plave oči i svilenkasto plavu kosu. Majka mi je imala ravnu crnu kosu i izražene crte lice. S kovrčavom crvenkasto smeđom kosom, zelenim očima i velikim nosom nisam nikome nalikovala", prisjetila se Laine te je priznala kako joj je to bila potpuna misterija.

2. Pitate se imate li braću ili sestre, ali zapravo ponekad to ne želite ni znati

Iako se susrela sa situacijom u kojoj joj je jedan od kolega tvrdio da poznaje njezinu sestru, odnosno ženu koja joj neopisivo nalikuje i iako priznaje da je to možda i moguće, nikada nije poželjela otkriti istinitost te tvrdnje.

3. Poistovjećujete se sa svakom pričom o posvojenju koju vidite na malim ekranima

I to nije nimalo lako proživljavati uvijek iznova.

4. Cijelog života pokušavate shvatiti zašto su vas se roditelji odrekli

"Davanje djeteta na posvajanje mora biti jedna od najtežih stvari s kojima se roditelj može susresti. Ženi koja je nosila dijete devet mjeseci potrebna je nevjerojatna snaga da bi ga smjestila u tuđe naručje, možda samo nekoliko sati nakon porođaja. Znati duboko u sebi da vaša beba ima veću šansu na ovom svijetu s nekim drugim krajnje je nesebično", uvjerena je Laine.

Ipak, posvojena djeca se ponekad pitaju zašto ih je njihova biološka obitelj odbacila. Iako znaju da to nije njihova krivica, postoje trenuci kada krive sami sebe. 

5. Maštanje o tome tko su bili vaši roditelji

Kako je Doss priznala, jedno vrijeme je u djetinjstvu maštala o tome da su njezini roditelji poznati i slavni.

6. Ne znate što upisati u medicinskim obrascima pod pitanja koja se odnose na obiteljske anamneze

Kada vas liječnik pita o mogućim bolestima koje se javljaju u vašoj obitelji, jednostavno ne znate što odgovoriti na to.

7. Nemate fotografije iz najranijeg djetinjstva

Dok će drugi ponosno pokazivati fotografije koje su nastale netom nakon njihovog rođenja, većina posvojene djece ima fotografije tek od onog trenutka kada su posvojeni.

8. Imate neodgovorena pitanja o svojim "pravim" roditeljima 

Osim što postoje pitanja koja vas privatno zanimaju, postoje i pitanja koja će vam redovno postavljati drugi ljudi, a na koja nećete znati odgovoriti.

9. Pretraživat ćete internet u nadi da ćete pronaći svoje roditelje

U pojedinim zemljama postoje internetski registri u kojima unosom osobnih podataka i uz puno sreće posvojena djeca mogu pronaći svoje biološke roditelje. I obrnuto. Ipak, za to su potrebne obje strane, a i zakoni se razlikuju od zemlje do zemlje pa nisu svugdje mogući takvi registri.

10. S vremenom shvatite da obitelj u kojoj ste odrasli može biti jednako divna kao i svaka druga obitelj

Postoji izreka da su posvojena djeca posebna jer su željena i tražena. Ako pitate Laine, to je itekako istina.

"Moja majka je imala desetak pobačaja prije nego što se odlučila na posvojenje. Za financiranje posvojenja posudili su novac od rodbine, a godinu dana kasnije su morali podnijeti zahtjev za bankrot, kada su se zakonske pristojbe pokazale prevelikim financijskim teretom. Roditelji su me željeli i voljeli i štitili su me žestoko kao i svi roditelji koji su ikada voljeli i željeli zaštititi svoje dijete. Moja prava obitelj je ona koja me usvojila", zaključila je Laine.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.