Ove fraze uništavaju veze, tvrdi psihologinja s Harvarda

Foto: Pexels

Loše komunikacijske vještine jedan su od glavnih razloga loše dinamike odnosa. To je potvrdila i psihologinja s Harvarda s 20 godina iskustva, Cortney Warren. Nakon dva desetljeća rada s parovima, otkrila je da je najštetniji način komunikacije s partnerom izražavanje prezira.

"Prezir je uvjerenje da je osoba manje vrijedna od vas ili da zaslužuje kritiziranje i ismijavanje. Kada netko osjeća prezir prema svom partneru, osjeća se opravdanim poniziti ga, osramotiti ga ili povrijediti", objasnila je psihologinja za CNBC.

Jedna fraza koja odražava prezir i tako uništava veze, s kojom se Warren najviše susrela, jest: "Volio/la bih da se nikad nismo sreli."

Navela je još nekoliko drugih fraza u kojima se prezir može pojaviti.

1. "Uništio/la si mi život."

2. "Nije me briga što misliš ili kako se osjećaš."

3. "Jadan/na si."

4. "Nisi vrijedan/na mog vremena."

5. "Duguješ mi. Trpio/la sam te godinama."

6. "Da nemamo djece, dosad bih te ostavio/la."

7. "Gadiš mi se."

8. "Nitko drugi te ne bi htio."

Psihologinja napominje da se prezir može izraziti i neverbalnim gestama, poput omalovažavajućeg govora tijela ili dramatičnog kolutanja očima.

Sve to služi za ponižavanje druge osobe, što u konačnici može uništiti temelje zdrave romantične veze i dovesti do nezadovoljstva u vezi. Ako primijetimo da osjećamo prezir prema svome partneru, postoje načini da se protiv toga borimo kako to ne bi naštetilo našoj vezi.

Warren savjetuje sljedeće:

1. Promislite prije nego nešto kažete

Kada se osjećamo emocionalno uznemireno, trebamo odvojiti trenutak prije nego što bilo što kažemo. Važno je pažljivo birati riječi te komunicirati s poštovanjem i ljubaznošću.

2. Preuzmite odgovornost

Važno je priznati svoje odluke, obrasce ponašanja i sudjelovanje u situacijama koje nisu optimalne ili koje su problematične.

3. Ispričajte se ako je potrebno

Ključno je iskreno se ispričati kada svojim postupcima povrijedimo partnera.

4. Naučite produktivno raspravljati

Partneri su tim, stoga je cilj komunicirati na načine koji potvrđuju predanost, želju za povezivanjem i međusobno poštovanje.

5. Osvijestite svoju ljubav prema partneru

Kada želimo kritizirati ili mijenjati svoje partnere, važno je prisjetiti se razloga zbog kojih smo ih odabrali, prije nego što im pružimo konstruktivnu povratnu informaciju.

"Najveći savjet koji dajem ljudima je da pokušaju pronaći zahvalnost. Uvijek se nešto može naučiti iz neslaganja u našim odnosima. Potražite nešto pozitivno u svakoj interakciji, čak i ako je proces težak i zahtjevan", zaključila je Cortney Warren.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.