Ove bi navike djeca trebala usvojiti do tinejdžerske dobi

Foto: Shutterstock

ČESTO nam se čini da djeca prebrzo rastu. Koliko god prve godine bile zahtjevne, jednog dana se osvrnemo i shvatimo da su proletjele pored nas puno brže nego što smo očekivali.

Dok trepnemo, već živimo s buntovnim tinejdžerima, a puno toga što djeca dožive do te faze oblikovat će njihovu svijest i karakter. Tinejdžeri sve manje vremena provode s roditeljima, pa je i utjecaj roditelja u tom periodu na njih smanjen. Ako prije tinejdžerske faze poradite s djecom na izgradnji vrijednih životnih temelja, puno ćete spremniji dočekati izazove koji dolaze.

Svaki dan odvojite vrijeme za dijalog

Ako s djecom razgovarate svakodnevno od malih nogu, manje će se izolirati od vas kad postanu tinejdžeri. Vrijeme večere može biti rezervirano za obiteljske razgovore i druženje, kao i dijeljenje svih dojmova o minulom danu.

Ne koristite mobitel za stolom

Djeca su kao spužve i više uče iz roditeljskih primjera nego riječi. Stoga, ako ne želite da vaša djeca koriste mobitele za vrijeme obiteljskih obroka, važno je da to ni vi ne radite.

Potaknite ih da razviju svoje interese i ukuse

Kako djeca rastu, njihovi se interesi mijenjaju i zato je važno da nauče što vole, a što ne. Tako ćete se bolje zbližiti s njima, a uspjet ćete ih i motivirati da istražuju i otkrivaju ono što je zaista dobro za njih i da to razlikuju od stvari koje rade da bi impresionirali nekoga drugog.

Uspostavljajte redovit fizički kontakt sa svojom djecom

Kako biste uspostavili dobru emocionalnu vezu sa svojom djecom, morate održavati fizički kontakt. Prema psihoterapeutkinji Virginiji Satir, potrebna su nam četiri zagrljaja dnevno za preživljavanje, osam zagrljaja za održavanje i dvanaest za rast.

Kad djeca postanu tinejdžeri, zaboravljaju pokazati ljubav ili su sklona umanjivati njezinu važnost. Ali ako im od malih nogu usadimo naviku grljenja, zadržat će je sa svojim voljenima.

Igrajte se

Dijete se treba igrati kako bi se razvijalo jer je to jedna od najvrjednijih i najproduktivnijih aktivnosti u životu. Dobrobiti igre su bezbrojne za velike i male.

Održavajte dobre higijenske navike

Ovo je osnovna i temeljna navika za cijeli život. Naučiti svakodnevno održavati osobnu higijenu, kao što je pranje zubi i pranje ruku prije jela ili nakon ulaska u kuću ključno je za brigu o zdravlju. Ako se ove navike steknu od ranog djetinjstva, bit će ih lakše održavati u svim kasnijim fazama života.

Čitajte svaki dan

Pored prednosti kao što su razvoj vokabulara i povezivanje s roditeljima, čitanje nudi još puno prilika za napredak naše djece. Ljudi koji čitaju su bogatiji i ispunjeniji, a dokazano postižu i bolji akademski uspjeh.

Budite organizirani i održavajte red

Prije no što uđu u tinejdžersku dob, važno je naučiti djecu da pospremaju svoje stvari i poštuju kućna pravila. Te navike pomoći će im u budućnosti, osobito ako jednom odluče zasnovati svoju obitelj. 

Prakticirajte dnevnu rutinu i budite dosljedni

Djeca od najranije dobi trebaju raspored spavanja, jela i igre. To im daje osjećaj sigurnosti i pomaže im u učenju regulacije ponašanja i potreba. Ako su djeca naviknuta na rutinu s ustaljenim odlaskom na spavanje i spavaju najmanje osam sati dnevno, nastavit će to činiti i kad malo odrastu.

Poštujte sebe i druge

Od ranog djetinjstva moramo učiti djecu da poštuju druge koliko i sebe. Moraju cijeniti ljude onakvima kakvi jesu, bez obzira na to gdje žive, kako se odijevaju, kakav im je ukus itd. Tako dobivaju važne lekcije za život u skladu s okolinom, ali i za stvaranje pravednijeg i društva.

Također je važno djeci usaditi poštovanje prema okolišu, prema životinjama i biljkama te naučiti ih važnosti recikliranja, kako piše stranica You Are Mom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.