Ovaj simptom trudnoće gotovo nitko ne očekuje, a prilično je uobičajen

Foto: Twitter

"NOS mi je toliko rastao u svakoj trudnoći da sam bila iznenađena da i na njemu nisam dobila strije", komentirala je jedna mama nakon što je Chrissy Teigen progovorila o trudničkom nosu. 

Naime, mnoge žene znaju da u trudnoći mogu očekivati bolne grudi, mučninu i umor, a pokazalo se da može i oteći nos. 

"Moj nos je ogroman. Ima svoj indeks tjelesne mase. Kako se možeš udebljati u nosu? Ovo je fascinantno", poručila je tijekom jedne svoje trudnoće Teigen pa oduševila druge majke jer je o tome progovorila.

 

"Ovo je stvaran problem o kojem malo ljudi govori. Ja sam se prestravila", dodala je druga majka. 

Dr. Nicky Keay rekla je za britanski Metro da se u trudnoći može pojaviti rinitis kao posljedica promjena u hormonima. 

Zašto nos otiče u trudnoći?

Povećana razina estrogena i progesterona utječe na oticanje stopala te potiče dotok krvi u sluznice, prisiljavajući mišiće i meke kosti u nosu da se prošire, zbog čega nos izgleda punije i poprima drugačiji oblik. 

Zbog toga se žene u trudnoći ponekad bore sa začepljenim nosom i sklonije su krvarenju iz nosa. To se obično događa tijekom trećeg tromjesečja kada visok krvni tlak i zadržavanje vode također mogu uzrokovati oticanje.

Povećanje nosa u trudnoći događa se zbog hormonalnih promjena kroz koje prolazi trudnica. Ove promjene su privremene i nakon poroda hormoni bi se trebali vratiti u ravnotežu, a samim time za očekivati je i da će se nos vratiti u normalu, u roku od četiri do šest tjedana nakon poroda.

Pokušajte minimizirati unos soli i povećati unos vode kako biste smanjili zadržavanje vode i kontrolirali visoki krvni tlak.

Kada se treba obratiti liječniku?

Uobičajeno oticanje nosa normalna je nuspojava trudnoće i nema potrebe za brigom. No iznenadno povećanje oteklina, osobito na licu, šakama ili stopalima, može biti znak preeklampsije, stanja koje treba što prije prijaviti svom liječniku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.