Ova pravila ponašanja djeca bi trebala znati kad krenu u vrtić

Foto: Shutterstock

VRTIĆKA DOB vrlo je uzbudljivo razdoblje u životu djece. Obično je to vrijeme kad upoznaju nove prijatelje, igraju se s novim igračkama i proširuju svoj um i vještine i odlično se zabavljaju. Postoji ipak nekoliko stvari za koje bi se roditelji trebali pobrinuti da djeca nauče prije nego što krenu u vrtić. Male stvari poput jednostavnih vještina i manira mogu mnogo doprinijeti i učiniti živote svih oko njih malo ugodnijima.

Molim te i hvala

Da bi djeca naučila lijepo razgovarati, roditelji bi trebali takvu komunikaciju prakticirati s djecom. Radi se o bitnim manirama i vrlo mala djeca su u stanju usvojiti ih.

Traženje stvari na pristojan način

Ovo je slično kao da kažete molim te i hvala, ali mnoga su mala djeca hrabrija i odvažnija kod kuće nego u školi. Važno je naučiti svoje dijete kad treba posegnuti za nečim, a kad pak treba zamoliti za nešto.

Poštovanje tuđih mišljenja

Moguće je da djeca vrtićke dobi neće odmah shvatiti ovaj koncept, ali na njima prilagođenoj razini mogla bi razvijati poštovanje prema tuđim mišljenjima. Dijete bi moglo naučiti prepoznavati da je ponekad u pravu, ali i da ima situacija u kojima nije, kao i da svatko zaslužuje da mu se čuje glas.

Pospremanje za sobom

To je nešto što se često prakticira u vrtiću. Spremanje igračaka nakon igranja, pospremanje knjiga nakon što su ih pročitali, pospremanje tanjura i bacanje smeća nakon obroka. Lako je učiniti ovaj zadatak zabavnim i ugodnim za učenje za svako dijete. Ako to pretvorite u pjesmu, ples, nešto što ih malo ubrzava, i učinite to igrom za njih, lakše će ostati angažirani i slijediti upute.

Pranje ruku

Osnovna higijena je ključna vještina za podučavanje vrtićkog djeteta. Slično kao kad pospremaju za sobom, mogu se jako zabaviti dok to rade.

Gledanje ljudi u oči, komunikacija puna poštovanja

Ključ poštovanja i koncizne komunikacije je gledanje druge osobe u oči. Pravilna komunikacija nešto je što svi moramo učiti i s čime trebamo živjeti cijeli život, što je čini jednako važnom i za male vrtićance.

Empatija

Učiti ih što znači suosjećanje znači odgajati ih da postanu dobri ljudi. Na primjer, neka nekome pridrže otvorena vrata, neka pomognu nositi nešto i pokažu da suosjećaju s nekim kome je teško.

Strpljenje

Djeca su prirodno nestrpljiva, stoga ovo može biti teška zadaća. Ako pak uspijete, odgojitelji u vrtiću bit će vam vrlo zahvalni i položit ćete važne temelje za budući razvoj ličnosti svog djeteta.

Posljednje, ali ne manje važno - zlatno pravilo

Ponašaj se prema drugima onako kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi. Daleko najvažnija i vrlo podcijenjena lekcija koju ćete svakodnevno trebati ponavljati. Premda će puno toga naučiti u školi po tom pitanju, ne škodi da započnete ranije, kako piše Baby Chick.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.