Osnovna škola u Španjolskoj uvela znakovni jezik kao obavezni predmet

Foto: Shutterstock

OSNOVNA škola CEIP Colon u Cordobi uvela je novi predmet: znakovni jezik. Učenici trećeg i četvrtog razreda uče komunicirati rukama baš kao što uče matematiku ili bilo koji drugi predmet. Ideja ovog projekta je povećati uključenost svih učenika.

Na projektu se radi od 2007. godine kako bi i gluhonijemi učenici imali jednake uvjete za učenje. Od tada se u razredima s takvim učenicima dvije učiteljice služe usmenim i znakovnim jezikom.

"Sada radimo korak više pa znakovnom jeziku podučavamo i učenike", rekla je koordinatorica tima za znakovni jezik Maria del Mar Molina.

"Smatramo da je vrlo važno da svi znaju komunicirati na ovaj način", objašnjava učiteljica.

Školu trenutno pohađa 10 gluhih učenika. Šest učitelja čini tim koji je omogućio uvođenje znakovnog jezika kao predmeta u ovoj školi.

"Ne postoje posebne knjige za gluhe učenike, svi uče služeći se istim materijalima i imaju istu razinu znanja", dodaje Maria del Mar Molina. 

Nakon što su saznale za uvođenje ovog predmeta u školu, neke obitelji su preselile u Cordobu. 

"Došla sam kako bi se moje gluhonijemo dijete osjećalo isto kao i ostala djeca", kaže majka koja je preselila iz La Carlote.

Učenici za sad imaju jedan sat znakovnog jezika tjedno, a Maria del Mar Molina nada se da će ga početi pohađati djeca već u dobi od tri godine. 

"Cilj je da naši učenici mogu komunicirati sa svima, od nastavnika, preko ostalih učenika i tajnica, do portira. Želimo da se nijedan naš učenik ne osjeća drugačije i da ga drugi ne gledaju drugačije", dodaje.

Zato već sada u hodniku ili u razredu ove škole možete vidjeti djecu koja komuniciraju koristeći znakovni jezik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.