Očevi provjeravaju monitore za praćenje beba češće nego majke, kaže istraživanje

Foto: 123RF

MONITORI za praćenje beba mogu biti vrlo korisni ako svoje dijete uvijek želite imati na oku, čak i kad spava. No, prečesto provjeravanje može dovesti do tjeskobe. Koliko često to činite? A koliko često vaš partner?

Ako spadate u većinu, prečesto. Naime, tvrtka Summer provela je istraživanje koje je otkrilo da su očevi brižniji te da jedan od trojice provjerava monitor barem jednom u minuti. Samo četvrtina majki to čini toliko često.

Stručnjaci brinu da je tehnologija dovela do pretjerane brige, čak i da mnoge roditelje čini tjeskobnima, a njihova namjena bi trebala biti potpuno drugačija, odnosno rasteretiti roditelje.

“Kad neprestano motre svoje dijete putem monitora, roditelje mogu alarmirati neke nebitne stvari koje uopće ne prijete djeci”, kažu autori studije objavljene u The Journal of The American Medical Association.

Neprestano zuriti u monitor nije dobro za roditelje, dodaju i upozoravaju da provjeravanje svake minute neće učiniti dijete sigurnijim.

Američka akademija pedijatara (AAP) čak savjetuje nekorištenje monitora za bebe kao način prevencije SIDS-a, sindroma iznenadne dojenačke smrti. Umjesto toga, savjetuju neke sigurne i provjerene prakse kao što su: dijeljenje sobe s bebom, ali ne istog kreveta, bebe bi trebale spavati na leđima, na čistoj i ravnoj podlozi u krevetiću s čvrsto zategnutom plahtom i bebe ne bi trebale spavati okružene posteljinom, dekama, jastucima i plišanim igračkama. 

“Bebe mogu biti sigurne i ako ne potrošite gomilu novca na gadgete. Dovoljno je samo poduzeti mjere opreza”, kaže dr. Rachel Moon iz AAP-a.

Istraživanje tvrtke Summer otkrilo je da majke provjeravaju monitore za praćenje beba tek kad čuju plač, nasuprot očeva koji to čine cijelo vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.